Luca di Montezemolo

Luca di Montezemolo | foto: AP

Di Montezemolo opustí po 23 letech pozici šéfa Ferrari

  • 0
Luca di Montezemolo složí funkci šéfa Ferrari. Sedmašedesátiletý prezident italské automobilky rezignuje 13. října u příležitosti oslav 60. výročí vstupu na severoamerický trh.

Jeho nástupcem se stane o pět let mladší šéf mateřského Fiatu Sergio Marchionne, s kterým měl v poslední době spory kvůli neuspokojivým výsledkům stáje Ferrari v mistrovství světa formule 1.

"Skončila jedna éra," uvedl Di Montezemolo v prohlášení s odkazem na nedávnou fúzi Fiatu s Chryslerem a plánovaný říjnový vstup na burzu. "Rozhodl jsem se proto po skoro 23 skvělých a nezapomenutelných letech uvolnit svůj post prezidenta."

Prezidentem Ferrari byl od roku 1991, kdy jej do vedoucí funkce dosadil tehdejší šéf Fiatu Gianni Agnelli. Jako asistent Enza Ferrariho působil Di Montezemolo ve Ferrari už od začátku 70. let.

V poslední době italská média spekulovala o jeho sporech s Marchionnem vyvolaných nevýraznými výkony týmu v MS formule 1. Posledním šampionem v rudém voze se stal už v roce 2007 Fin Kimi Räikkönen.

V dubnu stál nepovedený vstup do aktuální sezony, která je ve znamení revolučních změn v technických předpisech, místo šéfa stáje Stefana Domenicaliho.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž