Fernando Alonso, Renault

Fernando Alonso (Renault) při únorových testech v Barceloně. | foto: Reuters

Letos jsme bez šance, říká Alonso

  • 61
Barcelona - "V současnosti nemůžeme bojovat s Ferrari ani McLarenem. Na stupně vítězů v Melbourne nemyslíme," zhodnotil Fernando Alonso šance Renaultu pro úvod sezony 2008. Podle některých odhadů ztrácí francouzský tým až jednu vteřinu na kolo na favority seriálu formule 1, který začíná 16. března Velkou cenou Austrálie.

Dvojnásobný mistr světa řekl pár vět domácím žurnalistům při testech v Barceloně tento týden.

Podle Alonsa nebude zatím Renault stačit nejen na dvojicí lídrů Ferrari a McLaren, ale rovněž na BMW-Sauber, který považuje za černé koně šampionátu.

"BMW je velmi, velmi rychlé. Podle mě ještě neukázali vše. Jezdí při testech s plnou nádrží, aby jejich rychlost nebyla tak vidět. V současnosti je nejlepší Ferari, za ním je McLaren v těsném závěsu s BMW," hodnotil poměr sil méně než měsíc před úvodním závoem sezony Aloso.

Renault prý ještě v lednu jezdil časy na úrovní BMW, ale to se radikálně zlepšilo. Nyní bude mít šanci bojovat maximálně s Williamsem a Red Bullem
o poslední bodovaná místa.

"Ve formuli 1 se všechno velmi rychle mění, přesto si myslím, že do března se výkonnostně zvednout nestačíme," zakončil Alonso.

Loňská sezona se Renaultu nepovedla. Jejich monopost ztrácel na nejlepší zejména po aerodynamické stránce. A to prý zůstal slabý bod i letošního stroje. I když narozdíl od sezony 2007 inženýři vědí, proč auto ztrácí a mohou nedostatky napravit.

Španělský idol si myslí, že pro něj nebude v prvních závodech snadné dostat se mezi nejlepších deset v kvalifikaci. "Nechci být zbytečně pesimistický, ale pořád lepší než přehnaný optimismus, s kterým jsem se setkal v některých španělských médiích," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž