ZLATÝ ODRAZ. Kimi Räikkönen před Velkou cenou Bahrajnu formule 1.

ZLATÝ ODRAZ. Kimi Räikkönen před Velkou cenou Bahrajnu formule 1. | foto: AP

Na rallye ani nemysli, uslyšel Räikkönen v týmu Lotus

  • 3
Pokud se dá někdo v Grand Prix označit jako enfant terrible, pak je to Kimi Räikkönen. Nikdy nedbal pravidel nebo příkazů a záliby vždy stavěl nad práci. Letos však narazil. "Buď F1, nebo rallye," uslyšel ve stáji Lotus. A Räikkönen? Sklopil oči a řekl: "Ano."

Již v dobách, kdy závodil ve Ferrari, měl Räikkönen téměř absolutní volnost a divoké jízdy na motocyklech, sněžných skútrech nebo v rallye autech k němu patřily stejně jako vytrvalostní alkoholické dýchánky a útoky na dotěrné fotografy.

Do týmu Lotus však dorazil jako náhrada za Roberta Kubicu, polskou hvězdu, na jejíž dovednostech plánovala stáj svou budoucnost a která se, možná natrvalo, rozloučila s Grand Prix kvůli těžkým zraněním při regionální italské rallye. Vedení týmu odmítlo o Räikkönenově účasti v rallye byť jen diskutovat.

"Jeho smlouva mu nedovolí v rallye startovat. Po tom, co se stalo Robertovi, mu to nemůžeme dovolit. Nemůžeme riskovat. Chápe to. Celá věc je tím pro nás uzavřená," prohlásil rázně před Velkou cenou Monaka šéf Lotusu Éric Boullier.

Finský pilot Kimi Räikkönen se nebude moci zúčastnit oblíbených závodů v rallye ani během letní přestávky ve formuli 1. Plánoval, že pojede závod mistrovství světa, domácí Finskou rallye.

Při GP Austrálie s Lotusem

Ve Finsku při rallye

Při GP Belgie s Ferrari

Dvaatřicetiletý Räikkönen závodil ve formuli 1 devět let a v roce 2007 vybojoval titul mistra světa. V roce 2009 odešel do mistrovství světa v rallye, kde se mu však nepodařilo zařadit mezi největší hvězdy. Snad i proto udělal krok do minulosti a nečekaně úspěšně se vrátil do Grand Prix F1.

V posledních dvou závodech stál "finský blesk" na stupních vítězů a patří k adeptům na vítězství i před Velkou cenou Monaka, která se jede tuto neděli.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž