Jenson Button při tréninku závodu Grand prix

Jenson Button při tréninku závodu Grand prix | foto: Reuters

Tahle kvalifikace mě může mrzet, obává se před závodem Button

  • 1
V trénincích se mu dařilo, jezdil výborně a patřil mezi nejlepší. Přesto Jenson Button po zpackané, i trochu smolné kvalifikaci odstartuje do Velké ceny Koreje formule 1 až z jedenáctého místa. Po sobotním měření sil neměl vůbec dobrou náladu... "Páteční závodní simulace dopadly skvěle," vzpomínal Jenson Button. "Byli jsme nejrychlejší ze všech, teď to však v neděli nebude vůbec snadné."

Přitom po prvním dnu v Koreji byl Button plný optimismu, s konkurenceschopností jeho McLarenu to vypadalo podstatně lépe než před týdnem v Japonsku, kde měli Vettel s Webberem chvílemi i vteřinový odstup. Jenže kvalifikace v poslední době zkušenému Britovi nevychází. V Suzuce padal startovním roštem dolů za výměnu převodovky, v Koreji ho srazila chyba a technické problémy soupeře.

V druhé kvalifikační části si dvaatřicetiletý Jenson Button nechal dva pokusy na to, aby postoupil do závěrečné části kvalifikace. Jenže napoprvé probrzdil zatáčku hned v úvodním sektoru, takže zpomalil a čekal na druhé kolo. Tam ho však zastavily žluté vlajky u odstaveného monopostu Toro Rosso Daniela Ricciarda.

"Musel jsem dokonce přeřadit na první rychlost, takže jsem se soustředil na závěrečný pokus," popisuje Brit. "Myslel jsem si, že bez potíží postoupím a mělo to tak být, ale kvůli žlutým vlajkám jsem musel zpomalit."

Mistr světa sezony 2009 nebyl sám, podobně přišli o postup do závěrečné části kvalifikace oba zástupci stáje Sauber. To je však slabou útěchou, v neděli čeká Buttona tvrdý boj s jezdci ze středu pole.

"Je to hodně velké zklamání startovat s vítězným autem tak vzadu," popisoval své pocity Jenson Button. "Není snadné skousnout, že budu začínat tak vzadu. Šance stále jsou, ale postup vpřed nás může stát příliš sil."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž