Gené chce zase závodit

Barcelona - Nynější testovač Williamsu Marc Gené nepřestal myslet na místo regulérního pilota formule 1. Do závodního monopostu chce Španěl usedat již příští sezonu. Jezdec by tak rád šel ve šlépějích Francouze Oliviera Panise, jenž po jediné sezoně působení v roli zkušebního jezdce McLarenu zakotvil u týmu BAR. Naopak druhým pólem je osud Rakušana Alexe Wurze, který u McLarenu nahradil právě Francouze. Wurz totiž u britské stáje jezdí už druhý rok zatím bez šancí se posunout výše. "Zatím je to teorie, uvidíme, jestli to bude příští rok fungovat. Rád bych však opět závodil," řekl Mark Gené.

Gené absolvoval za volantem Minardi celou sezonu 2000 a věří, že na jeho výkony šéfové týmů nezapomněli stejně tak, jako BAR sáhl před lety po Panisovi. V testech dokázal zajíždět časy srovnatelné s oběma jezdci stáje Williams. I tak si pilot uvědomuje, jak náročné je na dnešním přeplněném trhu plném ambiciózních mladíků z nižších formulí získat plnohodnotný kontrakt jezdce formule jedna.

"Myslím si, že si všichni ještě pamatují Panise u McLarenu a to, co dokázal. Rok na postu testovače mu pomohl získat si sympatie vedení BARu. U Williamsu mám při testech stejné postavení jako Ralf Schumacher i Juan-Pablo Montoya, takže mohu porovnávat dosažené časy. Ale není to ideální stav, nezávodím. Pracuji na vývoji motorů i pneumatik a také zajišťuji, aby měli závodníci nějaké volno. Je dobré, že mohu řídit jeden ze dvou nejlepších vozů letošní sezony. Za rok ujedu mnohem více kilometrů, než bych mohl u nějakého malého týmu. Věřím, že nějaká stáj ze středu tabulky ocení mé zkušenosti a budě vědět, že jí budu užitečný. Jenže trh F1 je extrémně tvrdý, přichází na něj totiž hodně mladých jezdců," sdělil Marc Gené.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž