Nico Rosberg

Nico Rosberg | foto: AP

Rosberg může už v Mexiku slavit titul mistra světa formule 1

  • 2
Německý pilot Nico Rosberg z Mercedesu má šanci už v nedělní Velké ceně Mexika slavit premiérový titul mistra světa. Dočká se ho, pokud zvítězí a jeho jediný rival a týmový kolega Lewis Hamilton zároveň neskončí lépe než desátý.

Pokud britský obhájce titulu vybojuje více než jeden bod, bude šampionát otevřený i před zbývajícími závody v Brazílii a Abú Zabí.

Rosberg má po 18 závodech 331 bodů a v Mexiku bude obhajovat loňské prvenství. Hamilton po triumfu v předchozí Velké ceně USA ztrácí 26 bodů a ani vítězství ve zbývajících třech závodech mu nebude stačit k zisku titulu, pokud Rosberg skončí pokaždé druhý. V Austinu nicméně Hamilton vybojoval jubilejní 50. vítězství v kariéře a v Mexiku se teď může dotáhnout na Alaina Prosta, druhého muže historických statistik.

Charakteristika okruhu

Délka okruhu: 4,304 km
Délka závodu: 71 okruhů - 305,354 km
Počet pravých zatáček: 10
Počet levých zatáček: 7
Počet odjetých Velkých cen: 17
Nejrychlejší kolo v závodu: 2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes) 1:20,521.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes) 1:19,480.
Nejrychlejší závod: 2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes) 1:42:35,038.
Vítězové předchozích závodů: 1989 - Ayrton Senna (Braz./McLaren), 1990 - Alain Prost (Fr./Ferrari), 1991 - Riccardo Patrese (It./Williams), 1992 - Nigel Mansell (Brit./Williams), 2015 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes).

Okruh Autódromo Hermanos Rodríguez ale loni při návratu závodu do mistrovství světa po 23 letech seděl Rosbergovi. Německý jezdec na něm vyhrál i kvalifikaci a zajel i absolutně nejrychlejší kolo. V té době ale už byl Hamilton světovým šampionem. Nyní se bude Brit vehementně bránit, aby titul neztratil.

„Pokud vzdáte boj předem, v tom momentě jste prohrál,“ prohlásil v Mexiku Hamilton a dodal, že nic jiného než vítězství v neděli nebere. „Nikdy jsem nebyl z těch, kteří by dopředu říkali, že je boj o titul ztracený. Ještě zbývá hodně bodů a stát se může cokoliv,“ prohlásil.

Loni skončil v Mexiku druhý za Rosbergem. Trať ve vysoké nadmořské výšce a na kluzkém povrchu je pro jezdce výzvou a může zamotat pořadím. „I když jsem byl vloni v cíli trochu frustrovaný, hodně se mi to líbilo. Fanoušci udělali skvělou atmosféru a bavilo mě to,“ vzpomínal Hamilton. „Takže se těším a věřím, že budu při vyhlašování nejvýš,“ doufal britský závodník, že ještě boj o titul zdramatizuje.

Zálusk na vítězství si ale dělá i Rosberg, zvlášť po loňském triumfu. „To byl jeden z nejlepších zážitků v mé kariéře. Rád bych si to zopakoval,“ prohlásil Rosberg, který může navázat na svého otce Kekeho Rosberga, který se stal mistrem světa v roce 1982.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž