SBOHEM F1. Zatímco v Barceloně finišovaly přípravy na sezonu formule 1,

SBOHEM F1. Zatímco v Barceloně finišovaly přípravy na sezonu formule 1, nejzkušenější jezdec její šedesátileté historie měl zcela jiné starosti. Rubens Barrichello podepsal smlouvu s týmem KV Racing Technology v americké sérii IndyCar. | foto: AP

Rekordman formule 1 Barrichello chce být v IndyCar nováčkem

  • 2
Devětatřicetiletý Brazilec Rubens Barrichello se po přestupu z formule 1 do zámořského seriálu IndyCar dožaduje statutu nováčka. Jezdec, jenž v královské automobilové třídě strávil celkem 19 let a absolvoval rekordních 322 startů, by chtěl mít více času na seznámení s okruhy, které jsou pro něj nové.

Tréninkový čas navíc mají nováčkové a jezdci, kteří se v předchozím závodu nevejdou do první desítky. Vedení šampionátu, které má rozhodující slovo, odmítlo Barrichella mezi nováčky zařadit.

"Říkají, že závodím 19 let a nejsem nováček. Ale to rozhodně jsem," tvrdí bývalý pilot stáje Ferrari, který vyhrál ve formuli 1 jedenáct Velkých cen.

"(Josef) Newgarden a (Simon) Pagenaud jsou nováčci, protože jsou mladí, přitom tyhle závody už jezdili," stěžoval si Barrichello před druhým závodem sezony před Grand Prix Alabamy.

"Nechci jezdit závody jako nováček. Ale co když tady skončím v desítce a pak pojedeme v Long Beach, kde to neznám. Pořádně ještě neznám ani auto a budu mít možná jen hodinu a půl, abych si vyzkoušel trať. Podle mě to není fér, protože jsem nováček. Potřebuju tu půlhodinu, abych poznal dráhu," řekl Barrichello, který v prvním závodu v St. Petersburgu skončil sedmnáctý.

Šéf seriálu Beaux Barfield uvedl, že o Barrichellově statutu rozhodl na základě jeho zkušeností a podobných případů z minulosti. Za nováčka nebyl považován ani Francouz Sébastian Bourdais, další bývalý jezdec F1, jenž vstoupil do série IndyCar loni.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž