Momentka ze závodu formule 1

Momentka ze závodu formule 1 | foto: AP - Laurent Baheux, ČTK

FIA chce šetřit benzinem a snížit rozpočty stájí

  • 5
Mezinárodní automobilová federace FIA navrhuje od roku 2011 upravit pravidla, aby v MS formule 1 měly šanci na vítězství i menší stáje. Jak na to? FIA chce nížit rozpočty stájí na polovinu a také výrazně omezit spotřebu benzinu.

"Většina stájí zaměstnává v továrnách až tisíc lidí, a to všechno jen kvůli tomu, aby do závodu postavily dva vozy. To je naprosto neakceptovatelné, zejména ve chvíli, kdy většina z nich má na trhu potíže," citovala agentura AP prezidenta FIA Maxe Mosleyho.

Ten požádal týmy formule 1, aby návrhy na změny odhlasovaly, aby se na nich v nejbližších třech měsících mohlo začít pracovat.

Mezi změny má například patřit šetrnější nakládání s benzinem a stáje poskytující svou technologii jiným týmům by tak měly podle nových regulí činit za příznivější ceny.

"V souvislosti s celosvětovými energetickými problémy nemůže stát formule 1 stranou. Ideálem je velmi odvážné snížení spotřeby benzinu o 50 procent do roku 2015, aniž by to ovlivnilo rychlost vozů," prohlásil Mosley v narážce na motory formulí, které dosahují spotřeby litru benzinu na jeden kilometr.

"Chtěli bychom, aby stáje při vývoji technologií myslely i na zlepšování automobilů obecně a nezaměřovaly se jen na formuli," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž