Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu na stupních vítězů po Velké ceně...

Lando Norris a Oscar Piastri z McLarenu na stupních vítězů po Velké ceně Japonska. | foto: Reuters

Umím to líp. Jak si Piastri nesměle vychutnával první stupně vítězů

  • 1
Před vyhlášením vítězů seděl v zázemí okruhu v japonské Suzuce na stoličce vedle Verstappena a Norrise a sledoval, jak dva zkušení mazáci hodnotí závod. Nic neříkal, jen se uculoval a užíval si nejlepší okamžik dosavadní jezdecké kariéry. Možná nejlepší okamžik v životě. Za pár chvil již Oscar Piastri slavil na pódiu, poprvé v kariéře. Ve 22 letech, v nováčkovské sezoně.

Verstappen s Norrisem komentovali při sledování sestřihu Velké ceny Japonska nepovedený předjížděcí manévr Péreze na Magnussena a všimli si i George Russella, který jako jediný jel na jednu zastávku v boxech.

„Vážně? Na jednu zastávku?“ ptal se Piastriho týmový kolega Norris. A Verstappen se jen zakřenil. Jakoby si pomyslel, že to vážně nebyl dobrý nápad. V té chvíli se Piastri osmělil: „Chvíli jsem si myslel, že mu to bude fungovat.“

Verstappen se vrátil na vítěznou vlnu, Red Bull znovu vládne konstruktérům

A poté už přišel pokyn, na který tři nejlepší jezdci Velké ceny Japonska čekali. Opustili odpočívací místnost a vyrazili na stupně vítězů. Piastri odcházel poslušně za nimi. Jakoby potřeboval, aby mu ukázali cestu.

Výsledky Velké ceny Japonska F1

„Je to něco úžasného, určitě okamžik, který si budu pamatovat velmi dlouhou dobu,“ zářil australský pilot. „Moc lidí na celém světě nemá tuto příležitost a mně se podařilo ji využít hned ve své první sezoně. Děkuji moc celému týmu.“

Nespokojený se životním úspěchem

Většího úspěchu nikdy nedosáhl, přesto nebyl spokojený. Perfekcionismus je vlastnost šampionů, takže možná Piastriho čekají velké věci. Ale možná to bylo jen tím, že závod opravdu úplně nezvládl. V druhé polovině nebyl moc rychlý, jasně prohrál s týmovým kolegou Landem Norrisem, kterého porazil v sobotní kvalifikaci.

Oscar Piastri v boxech Velké ceny Japonska

„Nebyl to můj nejlepší závod, ale na to, abych se dostal na stupně vítězů, to prostě stačilo,“ uvedl v rozhovoru.

Jezdec dne Velké ceny Japonska

1. Oscar Piastri - 28.2%
2. Lando Norris - 15.8%
3. Max Verstappen - 14.4%
4. Charles Leclerc - 7.5%
5. Lewis Hamilton - 6.8%

Jeho výkon je o to úžasnější, že na obtížné trati v japonské Suzuce závodil úplně poprvé. A navzdory tomu, že jeho výkon asi objektivně opravdu nebyl dokonalý, v hlasování na stránkách FIA ho fanoušci zvolili jezdcem závodu.

Zde však často rozhodují i sympatie a Piastri je nejen rychlý, ale také výřečný a oblíbený. Po dnešku je jisté, že mu ještě nějací fandové přibudou. O budoucnost ve formuli 1 se bát nemusí, pár dní před závodem s ním tým McLaren prodloužil smlouvu. Do konce roku 2026.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž