Mistr Evropské F3 sezony 2010 Edoardo Mortara.

Mistr Evropské F3 sezony 2010 Edoardo Mortara. | foto: Roman Klemm

Evropská formule 3: Edoardo Mortara předčasně mistrem

  • 0
Tovární pilot stáje Signature-VW Edoardo Mortara se v sobotu stal nástupcem Julese Bianchiho a stal se mistrem Evropského Poháru F3. Italovi stačilo tři závody před koncem sezony šesté místo. Vítězem se na okruhu u Magdeburgu stal Fin Valtteri Bottas.

Lídr celkového hodnocení Edoardo Mortara přijel na okruh Motopark-Oschersleben s vědomím, že mu k dobytí titulu stačí v sobotu dojet před Markem Wittmannem. Trať v Magdeburger Börde neznal a to možná omluvilo jeho nejslabší výkon roku v kvalifikaci: postavil se jen na deváté místo. Wittmann byl ale ještě o jednu pozici za ním a ve stáji Signature tedy mohli chladit šampaňské.

Po startu se při strkanici pole seřadilo víceméně v pořadí z kvalifikace. Poleman Valtteri Bottas na voze stáje ART převzal vedení před týmovým kolegou Simsem a mladým Portugalcem Felixem da Costou z domácí equipy Motopark. Bottas měl poté dění plně pod konrolou. Simsovi ujížděl sérií rekordů o sekundu za kolo a po polovině závodu měl uklidňující náskok 11 sekund. Až do cíle jej dokázal zdvojnásobit a po 22 kolech se mohla trojka Franka Williamse těšit z druhého vítězství roku. Sims uhájil druhé místo těsně před Da Costou, možná jediným skutečným objevem ročníku.

Probuzení konkurence ovšem přišlo příliš pozdě. O titul se tentokrát totiž jelo ve středu pole. Mortara byl od druhého kola šestý a udržet relativně neškodného Wittmanna za sebou mu nedělalo težkosti. Šampionem a následníkem pilotů jako Hamilton, Hülkenberg a Bianchi se tedy stal již tři závody před koncem sezony. V cíli Mortara odemlel své naučené "Je to neuvěřitelné, byla to velká výzva," což mu při pohledu na krajně slabou konkurenci nepovedeného ročníku 2010 sotva kdo věřil. Do budoucna jistě doufá v angažmá v DTM – svou velkou šanci v monopostech již promrhal minulý rok v GP2.

Svou další velkou šanci každopádně obdrží Evropský Pohár F3. "S ostatními týmy a pořadatelem jsme se domluvili, že budeme pokračovat. VW a Mercedes se budou nadále angažovat. Pole bude roku 2011 jistě o 3-4 vozy větší (mluví se o tom, že do mistrovství přibude tým Van Ammersvoort, pozn. autora). Zamrazili jsme vývoj techniky, čímž chceme ušetřit a jezdcům nabídneme dle vzoru britského šampionátu tři závody za víkend," prozradil o budoucnosti mistrovství šéf stáje Peter Mücke.

Nedělní závod vyhrál po pěkném souboji s Kolumbijcem Munozem Francouz Jim Pla. O vítězi rozhodl teprve Munozův let do štěrku tři kola před cílem. Mortara odstoupil po havárii se Simsem v prvním kole.

Výsledky F3 v Oscherslebenu

Sobotního závod:
1. Valtteri Bottas (Fin.) ART-Mercedes
2. Alex Sims (Brit.) ART-Mercedes
3. Antonio Felix da Costa (Por.) Motopark-VW
4. Daniel Juncadella (Šp.) Prema-Mercedes
5. Roberto Merhi (Šp.) Mücke-Mercedes
6. Edoardo Mortara (It.) Signature-VW
7. Marco Wittman (Něm.) Signature-VW
8. Carlos Munoz (Kol.) Mücke-Mercedes

Nedělního závod:
1. Jim Pla (Fr.) ART
2. Marco Wittman (Něm.) Signature-VW
3. Nicolas Marroc (Fr.) Prema-Mercedes
4. Laurens Vanthoor (Bel.) Signature-VW
5. Renger van der Zande (Niz.) Motopark-VW
6. Daniel Juncadella (Šp.) Prema-Mercedes

Celkový stav šampionátu:
1. Edoardo Mortara 90 b.
2. Marco Wittmann 70 b.
3. Valtteri Bottas 62 b.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž