Engeho premiéru ukončil smyk

  • 7
Fontana - Český pilot Tomáš Enge svůj první závod seriálu Indy Racing League (IRL) na okruhu California Speedway ve Fontaně nedokončil. Předčasný konec jeho debutu přišel po smyku a následném střetu s vozidlem Tomase Schecktera. Oba piloti skončili ve zdi a byli převezeni do nemocnice.

Vyšetření neodhalilo u žádného z nich vážnější zranění. Český jezdec týmu Patrick Racing byl klasifikován na 16. místě a připsal si 14 bodů.

Enge figuroval na 15. pozici a do cíle mu zbývalo šest kol, když se jeho vůz dostal do smyku. Jeho někdejší týmový kolega z týmu mySAP.com ve formuli 3000 Scheckter se mu již nestačil vyhnout.

Závod vyhrál Mexičan Adrian Fernandez, druhý Tony Kanaan z Brazílie si zajistil letošní titul šampiona IRL. Enge je se ziskem čtrnácti bodů na 29. místě v průběžném pořadí. Do konce seriálu zbývá poslední závod v Texasu.

"Fyzicky jsem v pořádku, ale pochopitelně jsem zklamaný, že jsem nedojel do cíle. Nejvíce je mi líto rozbitého vozu, protože z výsledkového hlediska je tam rozdíl asi jenom jednoho místa," uvedl na své internetové stránce první Čech, který startoval ve formuli 1.

Jeho cílem bylo příliš neriskovat a soustředit se na dokončení závodu. "To ale v žádném případě neznamená, že bych nebojoval," upozornil Enge, který za umístění dostal odměnu 34.900 dolarů.

Příčinu nehody dosud nezná. "Nemám tušení, vůz mi najednou ustřelil a už se to nedalo zkrotit. Byla to divná nehoda," krčil rameny liberecký závodník.

K nehodě došlo v zatáčce mezi zadní a cílovou rovinkou, která je jednodušší než zatáčka na druhé straně oválu. "Vždy, když jsem v minulosti havaroval, tak jsem měl ihned nějaké vysvětlení nebo tušení, co se mohlo stát. Teď opravdu nevím," kroutil hlavou.

Vedení týmu dosud nemohlo stáhnout data z automobilu, protože náraz poškodil počítačový kabel, který nešel narychlo opravit. "Musím počkat," řekl Enge, jehož vůz fungoval v prvních kolech dobře.

"Dokázal jsem předjet několik soupeřů. Potom jsem začal ztrácet, ačkoliv jsem jel zatáčky na plný plyn," vykládal jezdec. "Snažili jsme se při zastávkách v rámci možností udělat úpravy nastavení, ale nic nepomohlo," prohlásil.

Během závodu Engemu pomáhal slavný pilot Al Unser junior, jenž mu hlásil pozice ostatních vozů. "Byl perfektní, v průběhu závodu jsme neměli jediný problém. Al mi radil i při volbě stopy, máme hodně podobné názory," řekl Enge.

 Závod se mu celkově líbil. "Absolvoval jsem několik hezkých soubojů, ale motor asi neměl očekávaný výkon. Ve chvíli nehody jsem ztrácel tři nebo čtyři kola, což je strašně moc," přiznal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž