Enge se chystá na rozhodující boj

  • 11
Praha, Monza - Tomáš Enge má před sebou jeden z rozhodujících okamžiků kariéry. V sobotu v Monze se postaví na start závodu, který ho může katapultovat až k výšinám motoristického sportu. Titul šampiona formule 3000 má ve světě stále zvuk. Stačí, když v přímém souboji porazí Sebastiana Bourdaise z Francie. "Hlavním cílem je zisk titulu a tomu podřídím i taktiku," plánuje pilot. "Propočty jsou jasné. Musím dokončit před Bourdaisem a v případě Pantanova vítězství být nejhůř třetí." Legendární okruh v Monze znamená pro Engeho mnoho. Loni zde debutoval ve formuli 1. V Monze jedou i F1 a Ferrari slaví titul - ZDE

Engeho obavy z Pantana se mohou změnit v realitu. Ital pojede doma a loni v Monze slavil první vítězství v závodech F3000. Tomáš Enge se závodu neúčastnil a Sebastian Bourdais nedokončil. Enge nejel s F3000 v Monze nikdy. Loni zde totiž seriál měl premiéru.

Superrychlá trať v Monze dovoluje předjíždění. Ve formulích 3000 není však nikdy snadné dostat se před soupeře, protože všichni mají stejné vozy. Navíc v Monze dochází často ke strkanicím v první zatáčce, na které doplatil Enge před čtrnácti dny ve Spa. Proto bude důležitá i kvalifikace.

"Monza je skvělá závodní trať, ale my se musíme zaměřit i na kvalifikaci. Věřím, že budu mít opět bezchybně připravený monopost a podaří se mi získat i pole position. Nerad bych skončil už v první zatáčce kvůli nějaké kolizi. Prostě potřebuji co nejrychleji všam ujet," pokračoval pilot.

Přípravu trochu Engemu zkomplikovaly zdravotní problémy. Při cestě do Itálie jej totiž postihl úpal. Podle vlastních slov je však již v pořádku.

"Pouze trochu cítím mandle," usmíval se Enge. "Ale to není nic, čím bych se měl znepokojovat." Pokud Enge získá titul, dá do ruky významný argument svému manažeru Antonínu Charouzovi v jednání o případném angažmá ve formuli 1.

Průběžné pořadí:
1. Bourdais (Fr./Super Nova) 55 bodů, 2. Enge (ČR/Arden) 54, 3. Pantano (It./Coloni) 48, 4. Rodrigo Sperafico (Braz./Durango Formula) 20, 5. Pizzonia (Braz./Petrobras), Haberfeld (Braz./Astromega), Wirdheim (Švéd./Arden) a Ricardo Sperafico (Braz./Petrobras) všichni 18.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž