Enge by start u Minardi bral

Liberec - Volný víkend, který si užije v soukromí přírody, čeká třetího muže formule 3000 Tomáše Engeho. Dnes se vrátil z úspěšného dvoudenního testování v Hockenheimu, kde porazil všech třiadvacet soupeřů. Je doma v Liberci, klidný a vyrovnaný. Je rád, že po prohlášení manažera Antonína Charouze ustaly dohady o jeho přestupu do formule 1. "Je to tak lepší, soustředím se na formuli 3000 a nemusím pořád dokola odpovídat na otázky, kdy a za koho pojedu formuli 1," uvedl jezdec, který u žádného jednání s Minardi či jinými stájemi formule 1 nebyl. "To je práce pana Charouze. Od Monte Carla jsem s ním ještě pořádně nemluvil, nebyla chvíle, kdybychom byli o samotě, takže podrobnosti o jednání ani neznám."


Charouz ve středu prohlásil, že Enge zůstane ve formuli 3000 do konce sezony s tím, že případný start v Grand Prix přichází v úvahu v posledních závodech v USA a v Japonsku. Do dalšího závodu formule 3000, Velké ceny Evropy na Nürburgringu, zbývají tři týdny, o kterých má závodník stáje Coca-Cola Nordic již dnes jasno.

Bral byste start v posledních dvou Grand Prix za Minardi?
Samozřejmě, pro úvod ve formuli 1 by to bylo dobré. Není totiž snadné se rovnou dostat do špičkového týmu, takže i nástup k slabší stáji by mohl být úspěchem, od kterého by se dalo odrazit výš.

Budete mít teď více volna nebo vás čekají akce - povinnosti vůči vašim sponzorům?
Teď se hlavně těším na víkend, ten si chci v klidu přírody vychutnat. Potom mě čekají různé akce, jako účast na brněnském autosalonu či při závodě starších formulí 1 v Mostě, kde bych měl být ale jen v pátek. Zkraje týdne mě čekají testy fyzické kondice u mého trenéra Luďka Šiply a na fakultě tělesné výchovy v Praze.

Jak jste na tom fyzicky teď, po pěti závodech formule 3000 a dvou podnicích světového Grand Tourisma, ve kterých jste hostoval s českým s porsche?
Fyzicky to docela jde, ale musím nabrat psychické síly. Po docela klidném a úspěšném úvodu sezony přišly dva velmi těžké závody, A1-Ring a Monako, které mi daly docela zabrat. Kromě nastávajícího víkendu někde v lese plánuji něco jako pracovně oddechovou dovolenku.

Kdy a kde to bude?
Poslední mou pracovní povinností příštího týdne je má nedělní návštěva autosalonu v Brně, takže pak, dva týdny před Nürburgringem někam vyrazím. Ještě přesně nevím kam, ale někde, kde budu moci odpočívat a zároveň pracovat na fyzičce. Luděk Šipla už má připravený podrobný plán. Asi to bude klasika - běh, kolo, tenis, posilovna...

Něco podobného jste zažil před úvodem sezony v Brazílii. Je zřejmé, že vám to prospělo.
To určitě, taková soustředění, bez rozptylování, s vypnutým mobilem, jsou velmi důležitá.

Vaše stáj Nordic, která dříve moc úspěšná nebyla, je letos opravdovým suverénem šampionátu. Jak spolupracujete s kolegou Justinem Wilsonem, který celkově vede a vy jste třetí? Neroste mezi vámi napětí?
Ale kdeže. Naopak. Vztahy jsou čím dál lepší. Třeba teď při testování v Německu jsme neustále vtipkovali. Žádná nevraživost, ale stále větší kamarádství. šéfové stáje Derek a Chris Mowerovi jsou také nadšeni, vždyť porážíme historicky nejsilnější tým Super Nova nebo Petrobras loňského mistra Bruno Junquiery.

To je pro vás asi nová zkušenost, taková pohoda v mužstvu?
Podobně dobré vztahy byly v úvodu roku 1999 ve stáji WRT Fina, Italové jsou velmi přátelští. Jenže tam byl tlak kvůli scházejícím dobrým výsledkům.

Platí stále, že tým Nordic neurčí taktiku prvního a druhého jezdce dříve než v pár posledních závodech?
Platí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž