Ecclestone přišel s plány na změnu kvalifikace

Barcelona - Nový systém sobotní kvalifikace v seriálu formule 1 se příliš neosvědčil a promotér světového šampionátu Bernie Ecclestone by ho chtěl změnit ještě v průběhu této sezony. Podle něj by jezdci mohli o co nejlepší postavení na startu bojovat novým způsobem ve druhé polovině mistrovství.

Do druhé poloviny se osmnáctidílný šampionát F1 přelomí po devátém podniku Grand Prix USA v Indianapolisu 20. června. 

V letošním roce vystřídal dřívější hodinovou kvalifikaci nový formát, který měl být přehlednější a atraktivnější pro diváky. Závodníci v první hodině absolvují jedno kolo a podle výsledků vyrážejí do druhé hodiny, v níž bojují o postavení na startu
Velké ceny. Fanoušci si však stěžují, že současná kvalifikace je zdlouhavá a nudná. 

Ecclestone ji proto chce znovu zkrátit na polovinu. "Vrátil bych se k jedné hodině a rozdělil ji na dvě části, v nichž by vozy absolvovaly vždy minimálně šest kol," chce nabídnout divákům lepší podívanou. Jezdcům by se započítávaly nejlepší časy z obou částí.

"Pokud by někdo neujel šest kol, zapsal by si nejhorší čas z druhých jízd. A když by jich neabsolvoval šest ani ve druhé polovině kvalifikace, startoval by z konce roštu. Takže každý těch šest kol pojede," plánoval Ecclestone.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž