Davidson? Ten už formuli 1 zná

Londýn - Pro Anthonyho Davidsona, který od Velké ceny Maďarska nahradil v kokpitu Minardi Malajce Alexe Yoonga, není formule 1 žádnou neznámou. Britský mladík je totiž už druhou sezonou testovacím pilotem BARu a svezl se i v McLarenu. Kariéru začal Davidson v jedenácti letech v motokárách. V této nejmenší motoristické disciplíně startoval celkem osm let a vypracoval se na post továrního jezdce. Mezi jeho největší úspěchy z tohoto období patří titul mistra Asie 1997 a druhé místo v silně obsazeném šampionátu Itálie o dvě sezony později.

V roce 1999 nastal pro Brita zásadní zlom v kariéře, začal jezdit ve formulích, konkrétně pilotoval monoposty Formule Ford. Hned první sezonu vyhrál Formula Ford Festival v Brands Hatch a roku 2000 si tento úspěch zopakoval.

Navíc k němu přidal přidal druhé místo v britském šampionátu Formule Ford. Vloni podepsal kontrakt testovacího pilota s týmem BAR. Kromě toho obsadil druhou příčku v britské Formuli 3 a ve stejné kategorii vyhrál prestižní Velkou cenu Pau a závod Spa Elf Masters.

Tento rok začal rodák z Hemel Hempsteadu soustředil jen na práci testovače. Tento krok se mu vyplatil v úterý, kdy po něm sáhl majitel Minardi Paul Stoddart.
Kromě BARu pilotoval Davidson v minulosti i McLaren, protože jako vítěz ceny pro nejlepšího britského mladého automobilového závodníka dostal v roce 2000 možnost si tento monopost vyzkoušet.

Anthony Davidson
Narozen: 18. září 1979 v Hemel Hempsteadu, Velká Británie
Kariéra:
1990 - 99 motokáry
1999 - vítěz Formula Ford Festivalu
2000 - vítěz ankety o nejlepšího britského mladého pilota
- svezl se v monopostu McLaren
- vítěz Formula Ford Festivalu
- druhý v britském mistrovství Formule Ford
2001 - testovač BARu
- druhý v britském mistrovství Formule 3
2002 - testovač BARu
- pilot Minardi


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž