Coulthard: Fantastický start do sezony

  • 11
Melbourne - Kvalifikace není všechno. O tom diváky Velké ceny Austrálie přesvědčili jezdci McLarenu David Coulthard a Kimi Räikkönen. Do závodu sice vyjeli oba z druhé desítky na startovním roštu, v cíli se však díky geniální týmové strategii radovali na stupních vítězů. Pro Skota Coultharda to bylo třinácté vítězství v kariéře, druhé v zemi protinožců, a stáj McLaren uspěla v Austrálii poprvé od roku 1998, kdy zde vyhrál Fin Mika Häkkinen.

"Byl to hodně náročný víkend, který skončil velkým úspěchem a vynikajícím startem do nové sezony. V zaváděcím kole byla trať stále mokrá, takže jsme se rozhodli jet na mokrých gumách. V prvním kole ale trať velmi rychle vyschla. Zajel jsem tedy na konci druhého okruhu do boxů pro novou sadu a dotankoval palivo. Z výsledku jsem šťastný už kvůli tomu, jak včera dopadla kvalifikace. Tým udělal obrovskou práci a měli jsme tu pravou strategii. Využili jsme nezvyklých podmínek, kdy pršelo a na trati byl také safety car. S vozem McLaren MP4-17D jsme udělali obrovský krok kupředu. Doufám, že nás čeká vzrušující sezona," řekl David Coulthard.

Kimi Räikkönen byl ze třetí příčky překvapivě zklamaný, sám totiž myslel na vítězství. Jezdec si hned na konci zaváděcího kola zajel do depa pro suché pneumatiky. V Melbourne prokázal své jezdecké schopnosti a v přímém souboji dokázal odolat i světovému šampion Michaelu Schumacherovi.

"Jsem vlastně trochu zklamaný, protože kdybych nedostal trest za překročení rychlosti v boxech, mohl bych vyhrát. Ale pro tým to byl jedinečný start do ročníku 2003. Během zaváděcího kola jsem si všiml, že vozovka rychle schne, tak jsme se rozhodli zajet pro nové pneumatiky a startovat do velké ceny z boxů. Měl jsem krásný souboj s Michaelem Schumacherem a dokázal jsem ho za sebou udržet. Zdálo se, že je rychlejší ve výjezdech ze zatáček, takže se mě mohl držet a snažit se mě dostat na brzdy. Když jsme byli kolo na kolo, věděl jsem, že je na venkovní straně a zatáčka není dost široká pro dva stroje. Tak jsem zůstal vepředu. Byl to po všech stránkách vzrušující závod," řekl Kimi Räikkönen.

Radost se umístění na stupních vítězů neskrýval ani šéf stáje Ron Dennis: "Dnes jsme viděli nádherný závod se skvělým výkonem obou našich jezdců a výbornou strategií. Omlouvám se Kimimu, protože překročení rychlosti v depu bylo naší chybou. Už se těšíme do Malajsie."


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon