Byl jsem příliš rychlý, řekl Enge po havárii

  • 11
Suzuka - Možná rozhodující závodní víkend v životě nezačal pro Tomáše Engeho zvesela. V prvním volném tréninku vskutku nehezky havaroval, po nárazu ve vysoké rychlosti poničil vůz. Sám přiznává jak to bylo: "Byl jsem příliš rychlý a v nájezdu do zatáčky se dostala zadní část auta do smyku, už se s tím nedalo nic dělat a vletěl jsem do bariéry," popsal český jezdec moment havárie, kterou zapříčinil vlastní chybou.

Vůz byl po nárazu pravým bokem do bariéry z pneumatik znatelně poškozený, ale Enge vyvázl z nehody bez jakékoliv zdravotní újmy. "V týmu nevznikl žádný problém, takové věci se při závodech stávají. Ovšem kvůli opravě vozu jsem nemohl jet druhý trénink," vysvětlil Enge.

V osmnácti dnešních okruzích se potvrdila čtvrteční slova libereckého závodníka o náročnosti třetího nejdelšího okruhu v šampionátu. "Trať je opravdu velmi těžká na učení a navíc byla v prvním tréninku hodně špinavá a kluzká. Okruh je dlouhý a dá se na něm na mnoha místech získat, ale také dost ztratit. Zřejmě nejsložitější je pasáž čtyř zatáček, které následují po pravé zatáčce z cílové rovinky. Je to hodně rychlý úsek se střídavým stoupáním a klesáním, což dělá trať značně obtížnou," řekl Enge o části tratě, kde se jezdí rychlostí kolem 180 km/h.

Po dnešku je Enge na posledním 22. místě, přesto nevidí situaci před sobotní kvalifikací nijak dramaticky. "Pokud se podíváme na pořadí, je zajímavé umístění některých jezdců i rozdíly mezi nimi. Nevíme, co kdo zkoušel a za jakých podmínek," uvedl Enge a připomněl: "Moje auto bylo dnes slabě nedotáčivé a s tímto nastavením začneme trénink také v sobotu dopoledne." Optimismu mu dodal i výsledek jeho týmového kolegy Heinze-Haralda Frentzena, který dokončil úvodní tréninky s pátým časem. V jejich průběhu byl ale i na prvním místě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž