Jenson Button při tréninku na VC Turecka

Jenson Button při tréninku na VC Turecka | foto: Reuters

Bude Button poprvé v sezoně mimo stupně vítězů? Lídr má strach

  • 6
Istanbul (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Netypicky nízko ve výsledkové listině se v prvních trénincích Velké ceny Turecka pohybovali jezdci BrawnGP. Jenson Button vůbec v pátek odpoledne nevypadal jako lídr šampionátu. Mračil se okolo sebe jako kdyby letos nezískal ani bod. "Nemáme přítlak," stěžoval si na auto.

Britský jezdec, stejně jako jeho týmový kolega Barrichello, popisoval páteční tréninky jako boj. Boj nikoliv se soupeři, ale s monopostem, jenž přišel o svou suverenitu a nenašel na kopcovitý turecký okruh vhodné nastavení. Proto v pátek končili lídři šampionátu ve spodní části výsledkové listiny.

"Ani jsme se pořádně nedostali k testům pneumatik," popisoval Button. "Zkoušeli jsme všechna možná nastavení. Po celé tři hodiny jsme hledali, ale zatím marně. Auto zatím není tam, kde bychom si představovali. Přilnavost není a nevíme, kde se ztratila."

Vedoucí jezdec mistrovství světa vysvětloval neradostnou situaci, ale poté zvedl hlavu a zmínil i pozitiva: "Ano, máme pár nápadů, co se s tím dá dělat. Přes noc bude v naší garáži rušno."

Při pohledu na časomíru bylo jasné, že zejména v prvním úseku hrbolaté trati BrawnGP na soupeře výrazně ztrácí. Více se překvapivě trápil Button, který má v celkovém pořadí mistrovství světa před svým týmovým kolegou panáctibodový náskok.

"Potřebujeme se rychle zlepšit, jinak bych v Turecku neměl ani na stupně vítězů. Byla by to škoda, nebýt poprvé v sezoně při slavnostním vyhlášení," představoval si Button, jak stojí v Motorhomu BrawnGP a poslouchá smutně hymnu, kterou hrají pro někoho jiného.

V Monaku také v pátek patřil mezi pomalejší jezdce a v sobotu vybojoval skvělým kolem fantastické pole position. Bude mít i podruhé štěstí a spolu s inženýry se mu podaří na poslední chvíli vyladit monopost přesně tak, jak to okruh potřebuje?

Výsledky tréninku najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž