Beretta, eso vozů GT, nahradí Ralfa

Grove - Ralf Schumacher se nemůže zbavit bolestí zad, a tak přepustí svoje testovací povinnosti ve stáji Williams Olivieru Berettovi, rodákovi z Monte Carla. Německý pilot musel kvůli palčivým bolestem v pondělí i v úterý předčasně opustit kokpit svého stroje, takže na okruhu v Barceloně ujel dohromady pouze osm kol. Výsledkem toho bylo, že Beretta už v úterý dopoledne nasedl do Williamsu FW 24, v němž se bude prohánět do konce ledna. Beretta sám dříve závodil ve F1, ale neuspěl a pak se stal hvězdou závodů sportovních vozů různých tříd. Loni závodil i v Brně při FIA Grand Turismo.

 "Je škoda, že jsem v takovém stavu, že nemohu dokončit testy. Ale když se mohu jen ztěží hýbat, nemá to smysl. Dám si přestávku a vyléčím se. Počkám si na premiéru nového stroje FW 25," řekl zkroušeně Ralf Schumacher.

Nejbližších pár týdnů je pro vývoje vozů klíčových, protože stáje se musí přesvědčit o tom, že všechny díly a části vozu fungují dobře a spolehlivě. Proto Williamsu nestačí pro zkoušky auta dvojice Juan-Pablo Montoya - Marc Gené a stáj se rozhodla angažovat právě Oliviera Berettu. Ten hned první den ujel 100 kol v nejrychlejším čase 1:19.155.

Třiatřicetiletý Francouz nesedí ve formuli 1 poprvé. V roce 1994 absolvoval 10 závodů za stáj Larousse, když byl nejlépe sedmý ve Velké ceně Německa. Poté přešel do světa sportovních prototypů a GT.

V letech 1998 a 1999 se stal mistrem světa GT (první sezonu ve třídě GT2) dvakrát vyhrál zámořskou sérii ALMS (1999 a 2000) a má na svém kontě také dva triumfy v kategorii GTS ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans (1999 a 2000). To vše za volantem vozu Chrysler Viper.

Loni na jaře se nečekaně objevil v Brně při závodě FIA Grand Turismo. Byl povolán jiným bývalým jezdcem Jean-Pierrem Jarierem, které pro brněnský víkend vypadl jeho stálý kolega. Beretta s Francouzem jeli s viperem, ale závod nedokončili.

"Zradil nás důležitý elektrický kabel. Škoda, ale jsem rád, že jsme poznal tak znamenitou trať, jakou Masarykův okruh je," řekl tehdy Beretta.

Francouz Olivier Beretta v Brně zaskakoval v týmu Art jako kolega Jean-Pierra Jariera. Na snímku je expilot F1 i šampion FIA GT během tréninku, kdy odstoupil kvůli poruše spojky Chrysleru Viper.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž