Oscar Piastri plní v roce 2023 pozici rezervního jezdce u stáje Alpine.

Oscar Piastri plní v roce 2023 pozici rezervního jezdce u stáje Alpine. | foto: Profimedia.cz

Trapas pro Alpine: náhradu za Alonsa nemá, Piastri podpis dementoval

  • 4
Když Sebastian Vettel oznámil konec kariéry, netrvalo dlouho a Aston Martin našel jeho náhradu. Je jím Fernando Alonso, který očividně tým Alpine velmi překvapil. Dokonce tak moc, že potvrdil za svého pilota pro rok 2023 Oscara Piastriho bez jeho souhlasu. Jak sám říká, za Alpine jezdit nebude. Nechce.

„Alpine bez mého souhlasu zveřejnil tiskové prohlášení, že za něj budu příští rok jezdit. To není pravda a kontrakt s Alpine na rok 2023 podepsaný nemám. Příští rok za Alpine jezdit nebudu,“ napsal Piastri jasně na svých sociálních sítích.

Mladý Australan plní v tomto roce pozici rezervního jezdce u francouzské stáje poté, co loni ovládl formuli 2, ve které tak kvůli prvenství nemohl pokračovat.

Podle tiskového prohlášení Alpine měl Piastri od nové sezony vytvořit dvojici s Francouzem Estebanem Oconem. Vystřídal by tak dvojnásobného mistra světa Alonsa. Konkrétně ve zprávě stojí, že by zaujal jeho sedadlo.

Končícího Vettela nahradí v Aston Martinu jiný matador Alonso

V té ovšem netypicky chybí komentář samotného jezdce. Obě strany věří, že jednají dle kontraktu legálně správně.

Situace tak připomíná kauzu ze série IndyCar, která se udála v polovině července letošního roku.

Stáj Chip Ganassi Racing prohlásil, že s ním šampion Alex Palou prodloužil kontrakt i pro rok 2023. Jenže o necelé čtyři hodiny později Palou napsal, že tým zveřejnil zprávu bez jeho souhlasu a že kvůli osobním důvodům neplánoval u Ganassi pokračovat.

A za pouhých pět minut oznámil McLaren (v IndyCar) Paloua jako svého nového jezdce pro novou sezonu.

McLaren může mít prsty i v podobné záležitosti ve formuli 1. O Piastriho údajně projevil zájem. Není zvykem, že by nováček takto veřejně odmítl tým ještě před nástupem do F1, jistě tak musí mít pádný důvod.

Oscar Piastri se podepisuje fanouškům při Velké ceně Austrálie 2022.

Zájem McLarenu potvrdil například francouzský Autohebdo. Píše, že se podle jeho informací Piastri již domluvil na smlouvě s jiným týmem, což by Alpine stavělo do nelehké pozice pro budoucí vyjednávání.

McLaren má podepsaného Landa Norrise až do roku 2025, Daniela Ricciarda ještě na příští rok. Právě u druhého jmenovaného se spekuluje o jeho konci a případném hostování v jiném týmu, nebo ukončení kontraktu.

K nepříznivé atmosféře v Alpine se vyjádřilo - nicméně velmi decentně - na sociálních sítích několik pilotů a stájí - například Alfa Romeo, bývalý pilot F1 Romain Grosjean nebo Richard Verschoor z F3.

Nejzajímavější komentář zanechal na twitteru Marcus Ericsson, který působil ve formuli 1 mezi lety 2014 až 2019. Složení týmů predikuje pro rok 2023 následovně:

Piastri je jedním z největších talentů motorsportu za poslední roky. Ve dvou po sobě jdoucích sezonách ovládl F3 a F2, což se povedlo například Lewisovi Hamiltonovi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž