Fernando Alonso z Ferrari při tréninku na Velkou cenu Bahrajnu.

Fernando Alonso z Ferrari při tréninku na Velkou cenu Bahrajnu. | foto: Reuters

Příště budu mít štěstí zase já, doufá Alonso po smolném závodě

  • 7
Mechanická závada zadního křídla překazila Fernandu Alonsovi plány na bahrajnský triumf. Po startu bojoval o vedení, ale musel dvakrát za sebou do boxů kvůli zaseknutým plátům zadního křídla a propadl se na 19. příčku. Byl konec. "Bylo to hodně smolné," říká. "Ve čtyřech závodech jsme měli dvakrát obrovskou smůlu, příště se to může stát někomu jinému," doufá.

Dvojnásobný mistr světa začínal Velkou cenu Bahrajnu v devátém kole z devatenácté příčky. Navíc nemohl používat systém DRS pro předjíždění na rovinkách, takže jeho postup vpřed startovním pole byl pomalejší.

Fernando Alonso nedokončil v roce 2013 Velkou cenu Malajsie, při níž přišel v tlačenici po startu o přední křídlo a skončil ve štěrkové únikové zóně. Pokud neměl problémy, byl skvělý. Na úvod roku v Austrálii obsadil druhé místo, před týdnem v Číně slavil zasloužené vítězství.

Na okruhu v Bahrajnu však byl bez šance. S porouchaným autem se přesto dokázal vrátit do desítky nejlepších, před cílem však na sjetých pneumatikách nestačil a prohrál hned několik soubojů o umístění. Osmé místo pro něj bylo v Sáchiru maximem.

"Bylo to velmi obtížné," konstatoval smutně. "Zastavil jsem dvakrát ve dvou kolech, takže jsem byl na konci celého pole a navíc jsem měl minimální šanci předjíždět. Byla to tragédie."

Ferrari letos vyhlásilo útok na titul, po čtyřech prvních závodech však ztrácí Alonso na lídra celkového pořadí Vettela již třicet bodů a Felipe Massa, kterého v Bahrajnu vyřadily dva defekty, dokonce 47. V evropských závodech bude muset tým z Maranella zabrat, jinak skončí sezonu pošesté za sebou bez mistrovských oslav.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž