ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V Plzni korunují vítěze českého florbalového poháru

  • 0
Poprvé v historii hostí Plzeň vrchol českého florbalového poháru. Finále Poháru České pojišťovny se koná v městské hale na Slovanech v úterý. Král mužské kategorie získá prémii 100 tisíc korun, v ženské kategorii si vítězný tým odnese polovinu této částky. Celkem se mezi čtyři finalisty rozdělí 195 tisíc korun.

Finále ženské části nabídne stejné utkání, jaké mohli fanoušci vidět loni v dubnu v pražské O2 areně. Florbal Chodov tehdy oslavil svůj premiérový titul a dlouholetý hegemon českého ženského florbalu – Herbadent Praha 11 SJM – podruhé v řadě musel sledovat radost svých soupeřek. Předtím se musel ve finále sklonit před Vítkovicemi.

Cesta finalistů pohárem

● MUŽI (finále od 20.15)
Florbal Mladá Boleslav
- čtvrtfinále: FBŠ Bohemians 7:5
- semifinále: Florbal Chodov 6:5
1. SC Vítkovice
- čtvrtfinále: Bulldogs Brno 6:5n
- semifinále: FBC Ostrava 10:9

● ŽENY (finále od 16.45)
Herbadent Praha 11 SJM
- čtvrtfinále: FBC Liberec 11:3
- semifinále: FBŠ Bohemians 9:4
Florbal Chodov
- čtvrtfinále: SK Jihlava 4:0
- semifinále: FBC Ostrava 10:3

„Jelikož jsme pohár ještě nezískaly, je vítězství pro nás velká motivace,“ říká útočnice Chodova Martina Řepková. Její tým se s Herbadentem ve finále poháru už jednou potkal, před dvěma lety v Ústí nad Labem, kde prohrál 4:7.

Herbadent navíc v Plzni prodlouží unikátní sérii, kdy za celou dobu své existence v pohárovém finále ještě nechyběl, a o zlato se utká již posedmé v řadě. „V klubu si vážíme unikátnosti této série. Na druhou stranu je náš tým zase trochu jiný a všechny hráčky mají obrovskou motivaci finále vyhrát,“ věří trenérka Markéta Šteglová.

V kategorii mužů pohár nového vítěze nenajde. Vítkovice triumfovaly v roce 2011 v Praze, avšak od té doby se do finále neprobojovaly. Naopak Mladá Boleslav může v Plzni jako teprve třetí klub v historii poháru získat zlatý hattrick a zařadit se tak po bok legend FBC Ostrava a Tatranu Střešovice. „Každá naše řada dominuje v jiné činnosti a díky tomu je naše hra pestřejší. Finále je pro nás ideální příležitost ke zdokonalení a využijeme ji,“ burcuje trenér Vítkovic Pavel Brus.

Vítkovice musí věřit v talent svých hráčů, Mladá Boleslav je totiž naposledy v superlize porazila 7:0 a je favoritem i v plzeňském finále. Bude se podobná kanonáda opakovat? „Bylo by od nás naivní spoléhat na něco podobného. Týmy se znají opravdu velmi dobře a myslím si, že takto jednoznačný výsledek se bude těžko opakovat,“ ví kapitán Mladé Boleslavi Jan Jelínek.

„V minulých dvou ročnících poháru jsme zažili dvě různá finále. Znovu ho bereme vážně a chceme, aby trofej zůstala i další rok v Mladé Boleslavi,“ míní generální manažer mladoboleslavského klubu Tomáš Pacák.

Finále žen začíná v hale na Slovanech dnes v 16.45 hodin, muži rozehrají bitvu o pohárovou trofej ve 20.15. Obě utkání vysílá v přímém přenosu ČT sport.