Proti Finům skóroval jen Cepek

Ostrava - V prvním přátelském utkání byla florbalová reprezentace favorizovanému Finsku vyrovnaným partnerem. Český tým spoléhal na brejkové situace, po jedné z nich také padl jediný gól domácích, kteří nakonec s mužstvem ze země pořadatelů květnového MS prohráli 1:3. Finský národní tým přilákal na Zimní stadion v Ostravě-Porubě v sobotním odpoledni něco ke dvěma tisícovkám diváků. Ty přivítala hezká světelná show a slavnostní nástup obou týmů.

V české brance se představil již v prvních minutách dobrými zákroky Daniel Grečmal, který dlouho držel ambice našeho týmu. Domácí se osmělovali spíše sporadicky, ale střely Pavla Kožušníka nebo Radima Cepka klidně mohly skončit ve finské síti. Skóre se však neměnilo a sílil finský tlak, který zužitkoval úvodní brankou v čase 11:11 Mika Kohonen střelou z pravého křídla.

Šance na vyrovnání přišla vzápětí, ale agilní Pavel Kožušník, spolu s Cepkem
nejaktivnější hráč hostitelů, byl neúspěšný. Naději na dobrý výsledek první
třetiny však svěřencům trenérů Skružného a Zlatníka vzala vzorná spolupráce Seppala s Hintikkou - 0:2.

Ve druhé části měli opět navrch Finové, ale jen do chvíle, kdy se Cepek dostal do brejku a zakončil jej ukázkovým blafákem. Vzápětí sestavu oživili čerství Kotlas s Petrem Kožušníkem a právě mladší z Kožušníků spolu s Ostřanským ještě více zvedli prapor českého týmu a obecenstvo začíná ožívat. Český nápor však bohužel zastavilo vyloučení bojovného Ostřanského, ale ve druhé třetině národní tým s Finy srovnal hru a hráči získávali sebevědomí.

I finskou sestavu ve třetí části oživil příchod pětice nových hráčů a zejména Karppanen zasypal českou branku spoustou střel. Po nepřehledné situaci na brankovišti se pak k míčku dostal Huttunen a s ledovým klidem zvýšil na 1:3 a na tento gól už Češi nenašli odpověď.

Česká republika - Finsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky:
31. Cepek (Pavel Kozušník) - 12. Kohonen (Kotilainen), 17. Seppälä (Hintikka),  46. Huttunen (Kohonen). Rozhodčí: Marcel a Jurg Baumgartnerové (Švýcarsko). Vyloučení: 2:0. Využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváků: 1700

Sestavy
ČR:
Grečmal - Jandáček, Dvořák - Trnavský, Folta, Rohel ... Pekař, Jakůbek - Pavel Kožušník, Cepek, Vašíček ... Jochman, Kantor (33. Kotlas) - Ostřanský, Lébl (33. Petr Kožušník), Sikora

FINSKO: Heikkinen - Kotilainen, Huttunen - Kohonen, Ohman, Ahtiainen ... Punkari, Lehtonen - Jarvi, Hintika, Sepala ... Jussila, Isomeki - Tahka, Laine, Tiitu  (od 41. Sandstrom, Kuronen, Karppanen, Jarvinen a Rantala)