Radost florbalistek Vítkovic - ilustrační foto.

Radost florbalistek Vítkovic - ilustrační foto. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Florbalistky Vítkovic jsou ve finále Poháru mistrů

  • 9
Florbalistky Vítkovic si zahrají na Poháru mistrů ve švédském Gävle o trofej. V semifinále udolaly favorizovaný finský celek SB-Pro Nurmijärvi 5:4 v prodloužení. V čase 62:34 rozhodla šestnáctiletá polská reprezentantka Dominika Buczeková. Florbalisté Mladé Boleslavi proti favorizované švédské Storvretě neuspěli a podlehli 5:10.

Ostravanky při své třetí účasti vyrovnaly v novém formátu turnaje historický úspěch ze sezony 2014/15, kdy skončily v Curychu druhé. Ve finále budou bojovat v pátek od 16:00 se švédským týmem IKSU, který porazil švýcarský Piranha Chur 11:5.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Martiníka prohrávaly po první třetině 0:2, ale ve druhé části stav otočily. V polovině úvodní části otevřela skóre Heidi Lirkkiová a v 17. minutě upravilo její dvojče Jaana na 2:0.

Po 19 sekundách druhé části ale snížila slovenská obránkyně Alžbeta Duríková a na trefu kapitánky Vítkovic navázala ve 27. minutě v oslabení Polka Justyna Krzywaková, která vyrovnala na 2:2.

„Věděli jsme, jak hrají přesilovky. Byli jsme na to připraveni. To, že se nám podařilo dát gól a srovnat, už byla taková třešnička,“ řekl webu Českého florbalu trenér Martiník, který v kabině způsobil o první pauze menší bouřku.

„Byl jsem v šatně trochu důraznější. Přišlo mi, že tomu chybí vášeň a důraz. V druhé třetině nám hodně pomohl rychlý gól,“ připomněl branku kapitánky Duríkové, která padla 19 sekund po buly. Zápas otočila slovenská útočnice Zuzana Šponiarová a na 4:2 zvýšila Barbora Husková.

Ještě ve druhé třetině zkorigovala Karoliina Kujalaová a ve 45. minutě poslala zápas do prodloužení Jenni Rautanenová. V nastavení rozhodla Buczeková, která v úterý oslaví 17. narozeniny a kvůli svému věku ještě nemůže hrát českou extraligu. Na Pohár mistrů ale z juniorky tým posílila. „Porazit Finky je vždy trochu speciální. Mám radost, že jsme nebyli horším týmem,“ dodal Martiník.

Storvreta získala proti Mladé Boleslavi do 24. minuty po brance Linuse Jamtdala a dvěma trefám Albina Sjögrena tříbrankový náskok. Následně snížili ve druhém dějství postupně Jan Řehoř, Aleš Höffer a Tadeáš Chroust, ale švédský šampion pokaždé dokázal reagovat, takže si držel dvoubrankový náskok.

„Na začátku jsme měli ze Storvrety větší respekt, než si ten zápas zasloužil. Mrzí mě některé inkasované góly, protože na to, aby se dalo hrát o výsledek, se musí sejít několik faktorů, a jedním z nich je výborná obrana a výkon brankáře. My jsme v tomto ohledy nenaplnili předpoklady,“ řekl kouč Mladé Boleslavi Jan Pazdera.

Momentka z duelu Mladá Boleslav (bílá) - Storvreta na Poháru mistrů
Momentka z duelu Mladá Boleslav (bílá) - Storvreta na Poháru mistrů
Momentka z duelu Mladá Boleslav (bílá) - Storvreta na Poháru mistrů

„Zároveň si myslím, že jsme na útočné polovině mohli být o něco sebevědomější. Měli jsme pasáže, kdy jsme dokázali hrát na balónku, zavřít Storvretu na jejich půlce a vytvořit si šance,“ doplnil Pazdera.

Ve 46. minutě korigoval ještě Jan Natov na 4:6, ale potom Jesper Berggren, Sjögren a Jimmie Pettersson zařídili vedení 9:4 a bylo rozhodnuto. Po korekci stavu z hole Jiřího Curneyho ještě pečetil výsledek Tobias Gustafsson. Pěti body za čtyři góly a jednu přihrávku se v dresu vítězů zaskvěl Sjögren.

Mladá Boleslav bude hrát v pátek od 13:00 o třetí místo se švýcarským Könizem, který podlehl finskému SC Classic 1:7. Potkají se tak s českým krajánkem Patrikem Dóžou. Finále se hraje od 19:00.

Pohár mistrů ve florbalu v Gävle

Muži:
Mladá Boleslav - Storvreta IBK (Švéd.) 5:10 (0:2, 3:3, 2:5)
Branky a nahrávky:
25. Řehoř (Tadeáš Chroust), 33. Höffer (Tomašík), 39. Tadeáš Chroust (Řehoř), 46. Natov (J. Bína), 57. Curney (Jelínek) - 3. Jamtdal (Helmrich), 14. Sjögren (Ahlroth), 24. Sjögren (Ahlroth), 25. Ahlroth (Sjögren), 36. Sjögren (Winroth), 44. Ahlroth (Stenmark), 49. Berggren (Stenberg), 51. Sjögren (Stenmark), 53. Pettersson (Gustafsson), 59. Gustafsson (Sundstedt). Rozhodčí: Heinola, Marttinen (oba Fin.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 706.

Classic (Fin.) - Köniz (Švýc.) 7:1 (3:0, 1:1, 3:0)

Semifinále žen:
1. SC Vítkovice - SB-Pro Nurmijärvi (Fin.) 5:4 v prodl. (0:2, 4:1, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky:
21. Ďuríková (Z. Šponiarová), 27. J. Krzywaková, 29. Z. Šponiarová), 35. Huskova (Šupáková), 63. Buczeková (Enenkelová) - 11. H. Lirkkiová (Leminenová), 17. J. Lirkkiová, 39. K. Kujalaová (Rautanenová), 45. M. Hietamäkiová (L. Hietamäkiová). Rozhodčí: Reichelt, Kostinek (oba ČR). Vyloučení: 2:1. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 135.

IKSU (Švéd.) - Piranha Chur (Švýc.) 11:5 (6:1, 1:1, 4:3)

,