Florbal žen - ilustrační foto

Florbal žen - ilustrační foto | foto: Karel Pešek, MAFRA

České florbalové juniorky vyrážejí za obhajobou světového bronzu

  • 0
České florbalové juniorky budou od středy do neděle obhajovat na mistrovství světa ve švédské Uppsale bronz z roku 2018 ze St. Gallenu. Do turnaje vstoupí tým trenéra Tomáše Martiníka ve středu zápasem s Lotyšskem, o den později nastoupí proti Slovensku a v pátek na závěr skupiny B se utká s domácím Švédskem, které chce navázat triumfy z posledních tří šampionátů.

První dva celky postoupí do sobotního semifinále. Ve skupině A se představí Finsko, Polsko, Švýcarsko, Německo a Rusko. Turnaj, který se kvůli pandemii koronaviru postupně odkládal z loňského května na září, následně na letošní květen a nakonec na září, vyvrcholí v neděli.

Český tým se bude snažit získat na devátém MS třetí medaili. Bronz získal také v letech 2010 v Olomouci a o čtyři roky později v polském Zbaszynu. Kouč Martiník měl ze současného kádru v St. Gallenu už útočnice Michaelu Kubečkovou z Vítkovic a Lucii Želízkovou ze Střešovic.

„Ambice jsou jednoznačně medailové. Ostatně takové jsou z našich pozic zřejmě vždy. Snažíme se však přemýšlet i dál. Není tajemstvím, že společným cílem jak realizačního, tak rovněž hráčského týmu je finálový zápas. Rádi bychom prolomili ten semifinálový strop a pokusili se udělat další důležitý krok vpřed. Každý ví, že ve finále už se může stát cokoliv,“ řekl webu Českého florbalu Martiník.

„Já jsem do toho uplynulého cyklu naskočila až poslední půlrok před mistrovstvím, kdy jsem si ani ve snu nedokázala představit, že bych se na turnaj probojovala. Byla to zcela odlišná situace, než je letos,“ podotkla kapitánka Želízková. „Nyní jsem v cyklu od začátku, tvořím jakousi kostru týmu a na mé výkony se spoléhá. Z toho mám určitě lepší pocit, jelikož vím, jaká je moje role, a cítím, že mi rovněž spoluhráčky věří. O to více sebevědomá poté jsem i na hřišti.“

Nominace českých juniorek na MS v Uppsale

Brankářky: Kristýna Janglová (Tigers Start98), Viktorie Karasová (Vítkovice).

Obránkyně: Kristýna Lechnerová, Vanessa Rebecca Keprtová, Marie Havlíčková (všechny Chodov), Karolína Stůjová, Kateřina Vachudová (obě Střešovice), Markéta Lenfeldová (Liberec), Šárka Staňková (Židenice),

Útočnice: Veronika Kopecká, Kateřina Seemannová, Lucie Želízková (všechny Střešovice), Vendula Maroszová, Michaela Kubečková (obě Vítkovice), Eliška Chudá, Eliška Trojánková (obě Chodov), Pavlína Bačová (FBC Ostrava), Kateřina Kovaříková (Tigers Start98), Vlaďka Maděrová (Erä Vikingit/Fin.), Lucie Řezáčová (Zollbrück Skorpion Emmental/Švýc.).