Florbalisté Pardubic v zápase s SSK Future.

Florbalisté Pardubic v zápase s SSK Future. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Kluci sestup obrečeli, říká trenér florbalistů Pardubic

  • 2
Pardubice - Je konec. Florbalisté Pardubic sestupují z extraligy. Nezvládli baráž se Spartou, prohráli 1:3 na zápasy. Po 11 letech, kdy se Pardubičtí probili z páté ligy až na vrchol, přichází těžká rána. A přestože podle šéftrenéra Miroslava Janovského existuje teoretická naděje, že Pardubice o nejvyšší soutěž nepřijdou, raději se připravuje na pád do první ligy.

"Takhle to dopadnout nemělo. Hodně kluků porážku od Sparty obrečelo," řekl Janovský, který v posledních dvou utkáních převzal trenérské žezlo po odvolaném Kamilu Kastlovi.

Bude mít pád z extraligy nějaké následky?
To se uvidí v nejbližších dvou týdnech. Možností je plno, ale raději to necháme uležet. Jak to tak bývá, je pravděpodobné, že skončí někteří zkušení hráči. Také je možné, že odejdou hráči, kteří jsou v reprezentaci.

Nadšený ze sestupu určitě není ani sponzor...
Netroufám si odhadnout, co hrozí. Generální sponzor měl dvě podmínky: že budeme hrát v ČEZ Aréně a pak samozřejmě, že půjde o extraligu. Zatím netušíme jak to dopadne a doufáme, že zachová přízeň.

Jak je možné, že na Spartě nejdříve vyhrajete 7:3, ale hned druhý den utržíte debakl 1:6?
V prvním utkání jsme hráli přesně to, co jsme chtěli a hlavně jsme využívali šance. V neděli jsme Spartu také výrazně přehrávali, čtyřikrát nastřelili a tyč a měli spoustu dalších šancí. Jenže se na rozdíl od soboty se nic neujalo. Věřte mi, že hodně kluků to obrečelo.

Ale vaše přání tým nabudit a celou sérii vrátit zpět do Pardubic nevyšlo...
Nemůžu nikomu nic vytknout. Tedy snad jen to zakončení (po chvíli přemýšlení). Je ale třeba dodat, že kdybychom takhle zodpovědně hráli celou sezonu, mohli bychom postoupit i do play-off.

Kde se tedy stala ta osudová chyba?
Přišla v sérii play-out s Třincem, kdy jsme pustili vedení 2:0 na zápasy a třikrát za sebou prohráli. K tomu nemělo dojít.

Vaše koučování bylo jen dočasného rázu nebo budete pokračovat i v 1. lize?
Určitě končím, bylo to plánováno jen do konce této sezony. Teď nás čeká práce a hledání nového trenéra.

Dokážete si představit, že by se Pardubice už v příští sezoně do extraligy vrátily?
Je to reálné a představit si to dokážu, ale raději budeme přemýšlet v horizontu dvou až tří let. V našem klubu je obrovský potenciál, protože máme 400 členů, pět mužských týmů a plno reprezentantů v mládežnických kategoriích. Skončilo jedenáct nádherných let, ale něco jiného začíná... I když, je tu teoretická šance, že o extraligu nepřijdeme.

Povídejte.
Jen naznačuji některé možnosti (úsměv).