Brankář Tomáš Kafka zasahuje v utkání se Švédskem na mistrovství světa

Brankář Tomáš Kafka zasahuje v utkání se Švédskem na mistrovství světa | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Kafka? Byl to zápas přesně pro něj, řekl trenér

  • 6
Jako báječný tah se ukázalo zařazení brankáře Tomáše Kafky do sestavy florbalistů proti Švédsku. Zkušený gólman několikrát český výběr podržel a i když Češi nakonec s mistry světa prohráli, trenér Zdeněk Skružný si jeho výkon pochvaloval. "Byl to přesně zápas pro něj," řekl trenér.

Skružnému tak vyšel tah šetřit na další zápasy Davida Rytycha, který odchytal úvodní duel proti Rusku.

Skvělý výkon Kafky mu ale rozhodování o tom, kdo nastoupí po dni volna možná ke klíčovému utkání proti Lotyšsku, neulehčil.

"To je dobře, že nám zamotal hlavu, ne?" odpověděl Skružný otázkou. "Tomáš ale cítil, že má šanci všem dokázat, že na to má. Že sem patří. Jsem rád, že jsme se nespletli," dodal Skružný.

Sám třicetiletý gólman přiznal, že čekal na první střelu. "Pak už jsem si hrál svou hru. Ale pomohli mi obránci, kteří řadu střel dobře zblokovali," řekl Kafka.

Neznervóznilo ho, že hrál před téměř devítitisícovou vřavou. "Přeci jen chytám třináct let a už jsem hrál před podobnou návštěvou v zahraničí."

Tým vedl v první třetině o dvě branky, v prostřední části pak dokázal odpovědět i na švédské vyrovnání. "Švédy známe moc dobře, víme že vedení o dvě branky nic neznamená," vysvětlil Kafka.

Přiznal, že výborný výkon celého týmu zvedne mužstvu sebevědomí.

"Určitě. Hlavně si myslím, že klucisi si zapamatují, co hráli a budou to hrát i v dalších zápasech. Bylo důležité, že jsme setřásli ty tři přáteláky z Kuopia a že teď jsme si zápas vyzkoušeli v maximálním tempu."

Bude tedy Kafka gólmanem, který v úterý nastoupí k možná klíčové bitvě o postup proti Lotyšům? "Ještě to nechme. V klidu si sedneme a probereme to," uzavřel s úsměvem trenér Skružný.