Reprezentační obránce Daniel Folta věří ve zmírnění verdiktu disciplinární komise.

Reprezentační obránce Daniel Folta věří ve zmírnění verdiktu disciplinární komise. | foto: www.sskvitkovice.cz

Florbalová unie i distancovaný Folta věří, že hráčův trest bude zmírněn

  • 3
Překvapení, úžas, rozčarování. Jen těžko skrýval florbalista Daniel Folta reakci na trest, který vyfasoval od mezinárodní disciplinárky za zákrok na soupeře během duelu se Švédskem v říjnové generálce na mistrovství světa. Reprezentační obránce dostal stop na tři zápasy, dva z nich si má odpykat právě na domácím šampionátu v Ostravě. Česká unie i hráč dnes podali proti trestu odvolání a věří v jeho zmírnění či úplné zrušení.

"Je to pro mě naposto nepochopitelné. Za patnáct let, co hraju florbal, je to moje první červená, a ještě ke všemu trojka, která se dává za zvlášť brutální fauly," komentoval Folta disciplinární trest z turnaje Euro Floorball Tour ve finském Kuopiu, který ho vyřazuje z úvodních dvou zápasů na mistrovství světa proti Rusku a Švédsku. První si automaticky odpykal hned v následujícím utkání turnaje proti domácím Finům.

K zákroku došlo 31. října ve třetí třetině utkání se Švédskem. Folta bojoval u mantinelu s Alexandrem Bodénem a finský sudí Alakare Vilkki souboj označil jako nedovolený.

"Švéd si poslal míč podél mantinelu a rozhodčí si myslel, že já jdu přímo po hráči. Že nemám v úmyslu ten míček vůbec hrát. Když došlo ke srážce, měl jsem hokejku deset centimetrů od míčku," popsal zmíněný zákrok Folta.

"Ten zápas byl od začátku mimořádně tvrdý," vrátil se k porážce 3:11. "Podobné střety rozhodčí nepískali a trochu tvrdší zákrok ocenili červenou kartou, a ještě ke všemu trojkou. Zůstává mi rozum stát," dodal.

S tvrdým trestem nesouhlasí ani Česká florbalová unie. Proto dnes poslala do helsinského sídla Mezinárodní florbalové federace odvolání. "Rozhodnutí považujeme za neuvěřitelně tvrdé a myslíme, že to vytváří nebezpečný precedens," řekl prezident ČFbU Filip Šuman.

Unie posílá detailní videozáznam

Vedení českého florbalu posílá do Finska dvoustránkové vyjádření včetně detailního videozáznamu, který pořídila Česká televize. "Tenhle důkaz je pro nás obrovsky silný v přesvědčení, že se nejednalo o tak tvrdý zákrok," dodal Šuman.

O osudu reprezentačního obránce by se mělo rozhodnout do čtrnácti dnů. "My ale věříme, že rozhodnou už příští týden. Doufáme, že disciplinární komise přihlédne k našim argumentům."

Šuman věří, že trest pro jednatřicetiletého hráče bude zmírněn, nebo dokonce úplně zrušen. "O to se budeme snažit."

I proto, že sám faulovaný Bodén poslal disciplinárce svoje prohlášení. "Napsal, že byl z uděleného trestu velmi překvapen. Že Folta měl dostat maximálně pětiminutový trest," řekl Šuman.

Ve zmírnění trestu doufá i Folta. "Kromě rozhodčího v té hale nebyl nikdo, kdo by tu červenou kartu vytáhl. Ale na tom se nic nezmění. Mrzí mě jen, že se to promítne do mistrovství světa," uvedl kapitán Vítkovic.

Motivaci do hry mu ale takovýto trest rozhodně nevezme. "Není mi dvacet a chuť mi to nevzalo. Ať to dopadne jakkoliv, budu se snažit připravit na šampionát. Tedy pokud budu nominován. Věřím, že odvolací komise se na to bude dívat s chladnou hlavou a bez nějakého zaujetí," uzavřel Folta.