Momentka z florbalového duelu mezi Pardubicemi (červenočerná) a Mladou Boleslaví

Momentka z florbalového duelu mezi Pardubicemi (červenočerná) a Mladou Boleslaví | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Pazderův skok. Po záchraně Vinohrad bude útočit na titul s Boleslaví

  • 0
Je to podobná změna, jako kdybyste se z garsonky přestěhovali do vily. Nebo vystoupili z deset let staré škodovky a rovnou nasedli za volant nejnovějšího superba. Tak velký skok udělal florbalový trenér Jan Pazdera. Z Královských Vinohrad, které se tak tak udržely v extralize, zamířil do Mladé Boleslavi. Stříbrného týmu, jenž chce ještě výš.

„Nečekal jsem takovou nabídku. Byl to pro mě šok,“ přiznává Pazdera.

Rošáda na mladoboleslavském trenérském místě se všeobecně neočekávala. Přišla po sezoně, v níž klub obhájil domácí pohár a poprvé v historii postoupil do extraligového superfinále. Titul unikl těsně v nájezdech.

Se sportovními výsledky však konec trenéra Jana Zahalky nesouvisel. „Strávil u nás jednu sezonu, ale naráželi jsme na omezení ohledně časových kapacit, které Honza Zahalka má jako profesionální hasič,“ vysvětluje generální manažer mladoboleslavského klubu Tomáš Pacák. A tak Honzu vystřídal Honza.

„Nečekal jsem takovou nabídku. Byl to pro mě šok.“

Jan Pazdera. nový trenér Mladé Boleslavi

„Práci Jana Pazdery jsem sledoval dlouhodobě. Přichází člověk se svěžím a moderním názorem na florbal,“ představuje Pacák nového kouče. A Pazdera přitakává: „Florbal nedělám proto, abych ho měl jako koníček a výplň volného času. Od osmnácti let mu podřizuju skoro všechno. I z toho pohledu jsem bral jako povinnost přijmout boleslavskou nabídku. Už by nikdy nemusela přijít.“

Ve Vinohradech býval zvyklý na hodně skromné podmínky. Hráči museli skládat několikatisícové příspěvky ročně, aby oddíl extraligu utáhl. „Jakákoliv péče o hráče byla ve Vinohradech složitá,“ připouští. Podobné starosti odteď mít nebude, Mladá Boleslav je dlouhodobě považovaná za jeden z nejlépe fungujících klubů v republice.

Přijde reprezentant Natov a tým pojede do Švédska

Změna trenéra není jedinou novinkou ve florbalové Mladé Boleslavi. Klub chce střešovického útočníka Jana Natova, který by mohl navázat na údernou reprezentační spolupráci s Jiřím Curneym. Téměř dohodnutý už je příchod obránce Petra Krzyžanka z Ostravy. Začátkem září tým poletí do Švédska na špičkově obsazený Scandic Cup.

„Už jako soupeř jsem Boleslav vnímal jako klub, který se obecně snaží posunout dopředu vývoj florbalu. Podmínky, které je klub schopný vytvořit hráčům, jsou přesně tím, co náš sport potřebuje. Díky podmínkám totiž mohou být vyšší nároky na kvalitu přípravy hráčů,“ zamýšlí se Pazdera. „Ve Vinohradech pro mne bylo největší výzvou motivovat hráče, aby do sezony dali maximum svého času a úsilí. Pokud to dokážu i v Boleslavi, samotného mě zajímá, co z toho bude.“

Představy klubu nejsou žádným tajemstvím. Boleslav jistě znovu zaútočí na titul, v domácím poháru může dokonat vítězný hattrick. A ještě předtím ji čeká Pohár mistrů, který sama pořádá začátkem října.

„Myslím, že Mladou Boleslav čeká historicky nejnáročnější sezona,“ uvažuje nový kouč. Ale nebojí se. „S ohledem na to, jaký má Boleslav kádr a možnosti, se budou očekávat výsledky. Cítím, že na ně bude tlak, ale jak se znám, ten největší tlak si na sebe stejně udělám sám.“