VE STŘEHU. Čeští florbalisté Pavel Brus (24) a Jan Jelínek při utkání proti

VE STŘEHU. Čeští florbalisté Pavel Brus (24) a Jan Jelínek při utkání proti Švédsku v rámci Škoda Cupu v Brně. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Diváci tleskali, přestože mohli pískat, měli radost čeští florbalisté

  • 1
Vítězství nad mistry světa a debakl od Švédů. Omamnou radost i hluboké zklamání zažili čeští florbalisté na Škoda Cupu 2011 v Brně, turnaji Euro Floorball Tour. Nicméně ukázali, že za rok na mistrovství světa rozhodně nemusí bojovat jen o bronzovou medaili, ale mohou směle pomýšlet i na finále.

Úspěch, nebo neúspěch? Debakl od Švédů možná svádí ke druhému hodnocení českého vystoupení na Škoda Cupu, nicméně podrobnější pohled ukazuje, že česká reprezentace může odcházet s hlavou nahoře a nadějí směrem k mistrovství světa, které se bude konat za rok ve Švýcarsku.

Už jen fakt, že zaplněná hala Vodova včera po utkání stála a tleskala, přestože Češi inkasovali od Švédů tolik gólů jako při nejvyšší porážce před patnácti lety. Ne, 5:15 není lichotivý výsledek. "Diváci však byli úžasní. Možná jsme si chvílemi i pískot zasloužili," uvažoval útočník Martin Richter.

Trenér Tomáš Trnavský však skepsi nepropadal. "Je jedno, o kolik jsme prohráli. Důležité bylo, že jsme se po celé utkání snažili hrát aktivně. Těší mě, že hráči i za rozhodnutého stavu nevypustili závěr, ale dál bojovali," prohlásil.

Češi nabídli vynálezcům florbalu ze začátku několik dobrých šancí, které protivník využil. "Dostali se na koně a pak si zkoušeli exhibiční věci, které jim bohužel většinou vychází," všiml si Richter.

Češi už však fyzicky odpadli a nový herní systém navíc nemají plně zažitý. "Je hlavně o tom, že by měl být intuitivní, a my zatím víc přemýšlíme, kde stojíme, a pak zapomínáme na jiné věci. Proti Finům nám však výborně vyšel. Musíme ho pilovat a snad se to do mistrovství povede tak, aby dokonale fungoval," přeje si Richter.

V dřívějších dobách totiž Češi stáli na své polovině a čekali, co soupeř vymyslí. Nyní se snaží napadat rozehrávku už mnohem dříve, snaží se dostat soupeře pod tlak. I díky němu by měli mít na šampionátu větší naději na úspěch.

Nejvíce se jim povedl pátek proti Finům. "Porazili jsme mistry světa, teprve podruhé v historii," upozornil Richter. Ani proti Švýcarům nesehrál národní tým špatné utkání, jenže ve třetí třetině nedokázal proměnit ani ty nejvyloženější šance. "Na to jsme umřeli," poznamenal Richter.

Sympatický dojem z českých výkonů však dvě porážky nesmazaly. "Musíme poděkovat brněnským divákům. Přišlo jich hodně a podporovali nás až do konce. Škoda že se doma hraje jen jednou za rok či dva," usmál se.