Czech Open ukáže světové hvězdy

Praha - Elitní světové týmy se i tento rok zúčastní největšího mezinárodního florbalového turnaje Czech Open v Praze. Do Česka přicestují příští týden bojovat o prémii 200 tisíc korun obhájci vítězství v Poháru mistrů evropských zemí ze švýcarského klubu Wiler-Ersigen či švédské hvězdné celky AIK Stockholm a IBK Dalen.

V dresu AIK Stockholm se do Prahy po více než dvou letech vrátí zřejmě nejlepší florbalista světa Niklas Jihde. "Lákadlem je opět i švýcarský Rychenberg, jenž představí vedle Radima Cepka i dalšího českého reprezentanta Pavla Kožušníka," řekl jeden ze ředitelů turnaje Tomáš Vaculík.

Chybět nebude ani tradiční výběr finských hvězd Finnsta IBK, naopak ze Švédska nepřijedou Pixbo a Balrog. "Snažíme se složení turnaje obměnit. Zveme kluby, které udávají florbalu aktuálně směr. Třeba Pixbo nemělo v uplynulé sezoně tak oslnivou výkonnost. My ji musíme trošku předvídat, protože plánujeme turnaj rok dopředu," řekl druhý ředitel Martin Vaculík.

Mezi mužskou elitou je i osmička nejlepších českých týmů a největší ambice bude mít úřadující mistr Tatran Střešovice.

Jeho dres oblékne také posila ze švédského Haninge Johan vod der Pahlen. "Tatran si dal úspěch na Czech Open za první cíl sezony. Chceme obstát v silné konkurenci," řekl Martin Vaculík, který je rovněž prezidentem pořádajícího střešovického klubu.

Poprvé se bude hrát s novým pravidlem bez malé domů a organizátoři zrušili zápasy o 3. místo.

Novinkou je zavedení elitní kategorie u žen. Mezi desítkou celků bude pět českých - Tatran Střešovice, Bohemians, Vítkovice, Děkanka a Brno - a budou se snažit konkurovat třeba silným finským týmům EVVK, Tapanilan Erä, Galna Finnar a švýcarskému UHC Zuger Highlands.

"Rozhodli jsme se vyčlenit ženskou elitu, aby mohly startovat i týmy ze slabších zemí a nedocházelo k divokým výsledků," podotkl Martin Vaculík.

Celkem obsadí jedenáct pražský hal 217 týmů pěti kategorií ze sedmnácti zemí. Z programu vypadla oproti minulým rokům kvalifikace PMEZ, která se odehrála v Dánsku.

V sobotu a v neděli florbalisté obsadí na semifinálové a finálové zápasy stejně jako loni holešovickou T-Mobile Arénu, kde loni padl s 6583 diváky rekord v návštěvnosti na florbalu v tuzemsku.  "Snad se nám ho podaří vylepšit," doufal Tomáš Vaculík.

Příznivci budou moci sledovat i kouzla s míčkem při freestylu a druhý ročník mezinárodního šampionátu ozdobí i účast finského mistra Jarkka Voutilainena.

Termín Czech Open se z prvního srpnového víkendu posunul až na 18. až 21. srpna. "Především jsme chtěli, aby nekolidoval v televizi s mistrovstvím světa v atletice," řekl ředitel turnaje Martin Vaculík. "Posunuli jsme se tak blíže k začátku soutěží a elitní týmy budou mít za sebou už větší část letní přípravy," připomněl další výhodu.

Česká televize přinese z turnaje v neděli v 19:00 na druhém programu padesátiminutový záznam finále elitní kategorie mužů.