vítěz 9. etapy Gira Matthew Goss z týmu Columbia

vítěz 9. etapy Gira Matthew Goss z týmu Columbia | foto: AP

Zmoklou etapu Gira zakončil hromadný spurt, vyhrál Australan Goss

  • 2
Není to náhodou australská tour? Jezdci od protinožců ovládli už tři etapy cyklistického Gira d´Italia - tím posledním byl v hromadném spurtu devátého dějství Matthew Goss z Columbie. Růžový dres lídra dál poveze Alexandr Vinokurov z Astany.

Australan, který obvykle pracuje jako lokomotiva ve vláčku spurtérské jedničky Columbie Andrého Greipela, porazil v chaotickém finiši Filippa Pozatta z Kaťuše a Tylera Farrara z Garmin-Transitions.

"Je krásné získat vítězství," říkal Goss. "Byl to totiž dost obtížný dojezd, lehce do kopce."

Do celkového pořadí etapa nepromluvila, náskok Vinokurova je pořád minuta a dvanáct sekund před Australanem Cadelem Evansem.

Cyklisté museli již třetí den po sobě zakoušet nepříjemné rozmary počasí.

Za větru a deště na ně čekalo 187 kilometrů po rovině. Další smolný den zažil předloňský vítěz Tour de France Carlos Sastre, jenž měl dvacet kilometrů před cílem defekt a ztrátu na peloton už nestáhl.

V celkovém pořadí už má ztrátu na růžový trikot deset minut a je bez šance na přední umístění.

V závěrečném finiši se vpředu objevovali Evans i Vinokurov, ze síly týmu Columbia, v jehož barvách jede na Giru i František Raboň, ale přeci jen vytěžil nejvíce Goss.

Třiadvacetiletý spurtér už byl druhý ve třetí etapě letošního ročníku, tentokrát se dočkal největšího úspěchu v kariéře na velkých silničních závodech. Na dráze už má titul mistra světa ve stíhačce družstev.

Úterní etapa měří 230 kilometrů a peloton zavede z Avellina do Bitonta.

výsledky

Cyklistický závod Giro d'Italia - 9. etapa (187 km): 1. Goss (Austr.) 4:08:17, 2. Pozzato (It.), 3. Farrar (USA), 4. Förster (Něm.), 5. Canuti (It.), 6. Hinault (Fr.), 7. Weylandt (Belg.), 8. Henderson (N. Zél.), 9. Van Emden (Niz.), 10. Eibegger (Rak.) všichni stejný čas, ...122. Raboň (ČR) -2:51.

Průběžné pořadí: 1. Vinokurov (Kaz.) 33:09:43, 2. Evans (Austr.) -1:12, 3. Nibali -1:33, 4. Basso -1:51, 5. Pinotti (všichni It.) -2:17, 6. Porte (Austr.) -2:26, 7. Karpec (Rus.) -2:34, 8. Garzelli -2:47, 9. Cunego -3:08, 10. Scarponi (všichni It.) -3:09, ...167. Raboň -1:14:00.

,