Frank Vandenbroucke, snímek z roku 1999

Frank Vandenbroucke, snímek z roku 1999 | foto: ČTK/AP

„Zlobivé dítě“ světové cyklistiky zemřelo. Byly na vině drogy?

  • 13
Bývalý belgický cyklista Frank Vandenbroucke je mrtev. Někdejší velký talent tohoto sportu zemřel na dovolené v Senegalu. Bylo mu 34 let. O příčině úmrtí se spekuluje, hovoří se o plicní embolii. Podle jiných zdrojů se vedle jeho postele našlo několik léků. Vandenbroucke během kariéry čelil obvinění z dopingu, problémy měl i v osobním životě.

"Bohužel, je to jen částečné překvapení. Věděli jsme, že se necítí příliš dobře," řekl agentuře AFP jeho strýc Jean-Luc Vandenbroucke, rovněž bývalý jezdec. Rodina už prý požádala o pitvu, Vandenbrouck po sobě zanechal dvě dcery.

"Je to smutná zpráva. Bude nám hodně chybět," uvedl na Facebooku Tom Danielson, bývalý Belgičanův kolega z týmu Fassa Bortolo.

"Je divné slyšet, že zemřel takhle. Lidé by se nedivili, kdyby se zabil. Zvlášť po tom, co ho v posledních letech potkalo tolik špatných věcí," řekl Matthew White, současný sportovní ředitel týmu Garmin-Slipstream.

Vandenbrouckeho našli v hotelovém pokoji. Hovoří se o tom, že zemřel na plicní embolii.

Server cyclingnews.com s odkazem na francouzský list L´Equipe uvádí, že se však vedle jeho postele našlo několik léků - inzulín, prášky na spaní Stilnox a antidepresiva. O cyklistovi nebylo známo, že by měl cukrovku. Jako droga pak může působit nadměrné množství Stilnoxu v kombinaci s alkoholem.

List dále připouští, že se Belgičan mohl stát obětí loupeže. Z pokoje prý zmizely dva jeho mobilní telefony a hotovost ve výši 300 eur.

Frank Vandenbroucke patřil k velkým nadějím belgické cyklistiky. V letech 1991 a 1992 se stal juniorským mistrem Belgie.

A v tomtéž desetiletí patřil k hvězdám profesionálního pelotonu. Debut si odbyl v roce 1994 a do roku 2002 vybojoval celkem 51 vítězství včetně prvenství v závodu Světového poháru Lutych-Bastogne-Lutych. V roce 1999 byl na vrcholu sil, když vyhrál také dvě etapy na Vueltě a sezonu zakončil na třetím místě světového žebříčku.

Před sedmi lety ho policie dvakrát přistihla za volantem pod vlivem alkoholu. V témže roce byl v jeho hotelovém pokoji nalezen krevní dopingový prostředek EPO, kvůli němuž nesměl dva roky závodit a byl rovněž potrestán 200 hodinami veřejně prospěšných prací.

Po návratu v roce 2003 jezdil za stáj Quick Step a obsadil druhé místo na prestižním podniku Okolo Flander, nadějný měl i vstup do další sezony.

Cyklista však měl problémy i v osobním životě. Předloni se poté, co ho opustila manželka, pokusil o sebevraždu. Často trpěl depresemi.

K cyklistice se přesto vrátil. Letos na jaře dokonce vyhrál ve Francii časovku.

Vandenbrouck naposledy působil ve stáji Cinelli-Down Under. A ještě před několika týdny si hledal tým, v němž by jezdil v příští sezoně.