Britská handicapovaná cyklistka Sarah Storeyová

Britská handicapovaná cyklistka Sarah Storeyová | foto: Profimedia.cz

Hodinovka vábí už i ženy. Budu první, vyhlásila handicapovaná Britka

  • 0
Jako by rekordů neměla dost, jako by jejích 73 zápisů do historických tabulek mezi plavci i cyklisty potřebovala ještě něčím ozdobit. Všechna maxima může přebít snad jen jediné, exkluzivní a v poslední době tolik sledované. Britská handicapovaná cyklistka Sarah Storeyová to ví, proto vyhlásila: "Je načase, aby i dámy šly po rekordu z hodinovky."

Storeyová se narodila s nefunkční levou rukou, kterou jí poškodila pupeční šňůra a má ji amputovanou. Osud však porazila a stala se nejúspěšnější britskou paralympioničkou. Kariéru odstartovala jako plavkyně, zlaté má z Barcelony a Atlanty, stříbra ze Sydney a Atén, pak se začala věnovat cyklistice a v Pekingu i Londýně jí hrála hymna.

V paralympijském mezidobí však 37letá cyklistika vzkázala: „S radostí oznamuju, že se o světový rekord pokusím v sobotu 28. února. Trénink jde dobře,“ pochlubila se přes Twitter a pak oznámila, že zapsat se do dějin chce na olympijském velodromu v Londýně.

Poté, co Mezinárodní cyklistická unie UCI na jaře změnila pravidla a povolila cyklistům v cestě za rekordem použít aerodynamických prvků, prožila tradiční a v posledních letech současně skomírající disciplína renesanci. Zájem o 60 minut utrpení teď prší ze všech stran.

Muži se do posunování hranic lidských možností už pustili - nejdřív Němec Voigt, krátce po něm Rakušan Brändle, který metu posunul do vzdálenosti 51,850 kilometru. Na příští rok už byl potvrzen pokus někdejšího rekordmana Ondřeje Sosenky, o slovo se hlásí i pan závodník Bradley Wiggins.

Ale co dámy? Legendární Nizozemka Leontien Zijlaardová-van Moorselová ustavila v roce 2003 dosud platný výkon 46,065 kilometru. V Mexico City však šlapala podle starých pravidel, která vyžadovala vybavení a pozici jako za dob Eddyho Merckxe. To Storeyová bude mít možnost využít poslední technologické prostředky, čímž získá významnou aerodynamickou výhodu.

„Myslíte, že leštěnka na nohou mi pár metrů přidá?“ žertovala.

Pětkrát zlatá v paralympijských bazénech, šestkrát v cyklistickém sedle, má velkou šanci posunovat hranice. Její pokus totiž ideálně zapadá do harmonogramu, její forma má vyvrcholit na mistrovství světa handicapovaných cyklistů na konci března.

„Jsem nadšená a současně nervózní z vyhlídky, že se můžu stát první rekordmankou po víc než dekádě,“ říkala. „Pár dnů jsem testovala na velodromu v Manchesteru, abych zjistila, jaké vypětí bude obnášet hodinovka, a jestli mám reálnou šanci pokusit se o ni. A zjistili jsme, že mám velkou naději.“

I ona však bude muset pospíchat, protože zájem o zápis v hodinovce bude růst. V neděli vytvořila Molly Shaffer Van Houwelingová v Kalifornii nový americký rekord 44,173 kilometru, ale Britka míří výš. Mnohem výš.