Jaroslav Kulhavý

Jaroslav Kulhavý | foto: Michal Sváček, MAFRA

Zase druhý Kulhavý. Ale stříbro deset dní po havárce je cenné

  • 3
Biker Jaroslav Kulhavý získal stříbrnou medaili na mistrovství světa v maratonu v italské Montebelluně. Český vicemistr světa v olympijském cross country nestačil na trati dlouhé 115,7 kilometru pouze na svého kolegu z týmu Specialized Racing Christopha Sausera ze Švýcarska, jenž ho porazil o 3:09 minuty.

Kulhavý dosáhl na medailové umístění i přesto, že jeho přípravu na šampionát výrazně narušila před deseti dny nehoda. Krále české cyklistiky za rok 2010 srazilo minulý čtvrtek při tréninku auto, Kulhavý přišel o dva přední zuby a měl zlomené nosní kůstky.

"Na to, co mě minulý týden potkalo, jsem s druhým místem určitě spokojený. Je těžké říct, jestli by to bylo lepší, kdybych včera nedobral antibiotika. Christoph jel výborně a jsem rád, že se našemu týmu povedl takový výsledek. Na druhou stranu je to po mistrovství světa v cross country zase druhé místo, to mě trošku štve," řekl Kulhavý serveru mtbs.cz.

Úřadující mistr Evropy v cross country si dojel pro medaili bezpečně, třetího Mirka Celestina z Itálie za sebou nechal o více než dvě a půl minuty a čtvrtého Tima Böhmeho z Německa o čtyři minuty. Pětatřicetiletý Sauser získal druhý maratonský titul po ročníku 2007.

Kulhavý výrazně vylepšil dosud nejlepší český výsledek na MS v maratonu, který osmnáctým místem před dvěma lety zaznamenal Jan Jobánek. Z Itálie se Kulhavý přesune do kanadského Mont Sainte Anne, kde ho příští víkend čeká další závod Světového poháru v cross country. V průběžném pořadí je český cyklista druhý.

Závod žen vyhrála Dánka Annika Langvadová. Dva dny poté, co obhájila dánský titul v časovce na silnici, porazila o více než dvě minuty německou veteránku Sabine Spitzovou. Třetí byla loňská šampionka Esther Süssová ze Švýcarska.

MS v maratonu horských kol - výsledky

Muži (115,7 km):
1. Sauser (Švýc.) 4:24:48, 2. Kulhavý (ČR) -3:10, 3. Celestino (It.) -5:42, ...21. Rybařík -18:49, 22. Boudný -18:49, 27. Jobánek (všichni ČR) -22:45
Ženy (98,3 km):
1. Langvadová (Dán.) 4:20:32, 2. Spitzová (Něm.) -1:55, 3. Süssová (Švýc.) -3:22.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa