Světový pohár bikerů v Novém Městě na Moravě | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Hattrick, Vysočina opět vládne světu horských kol. Přiláká MS 2016?

  • 0
Do Nového Města přišla další dobrá zpráva. Tamní Světový pohár horských kol, který se na Vysočině jel už potřetí za sebou, byl také potřetí vyhodnocen jako nejlepší ze všech. A Vysočina možná získá MS 2016. Tento měsíc se rozhodne.

Už jste se někdy byli projet na kole v areálu Vysočina Areny? Pak vězte, že jste jezdili na nejlepším místě na světě. Tedy alespoň když se bavíme o oblastech, kde se koná cyklistický Světový pohár v olympijské disciplíně cross country. Tenhle fakt se potvrdil už potřetí za sebou.

Třetím rokem byl vyhlášen Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě jako nejlepší ze všech sedmi podniků. "Ale přiznám se, že letos jsme to čekali," řekl upřímně generální sekretář závodu Petr Vaněk.

Tým organizátorů to tušil podle toho, že se byl během sezony podívat i na jiných bikových podnicích, a viděl tak, že má navrch. "Je skutečně reálně posouzeno, že svěťák na Vysočině byl opravdu nejlepší," myslí si neskromně Vaněk.

Co je ale vlastně na Novém Městě tak skvělého, že už si potřetí vysloužil příjemné ocenění? "Velkým benefitem je areál Vysočina Arena, to je atraktivní okruh, je tam skvělá atmosféra, a pak samozřejmě i cesta, kterou jsme nastolili," jmenoval Vaněk důvody úspěchu.

Dalším ze střípků je kvalitní organizace. "Že je zřejmě správná, jsme byli přesvědčeni již před lety. Velice nás těší, že si to myslí i UCI (cyklistická federace) a hlavně i samotní aktéři," komentoval Vaněk.

TVRDÝ ZÁVOD. Ve Světovém poháru bikerů v Novém Městě na Moravě se hodně padalo.

DOMÁCÍ HRDINA. Jaroslav Kulhavý se může spolehnout na velkou podporu diváků.

Vysočina se v posledních měsících netajila, že by chtěla přilákat do míst, kde se mimo jiné uskutečnilo v únoru desetidenní mistrovství světa v biatlonu, také světový šampionát v horských kolech.

V tuto chvíli je stále ve hře rok 2016, tedy sezona, kdy budou olympijské hry v brazilském Rio de Janeiru. O hostiteli by se mělo rozhodnout tento měsíc. Původně chtěla Vysočina vybojovat nejprestižnější závody, pomineme-li olympiádu, na rok 2017. Nicméně i ten olympijský je ve hře. "Šance samozřejmě je," ví ředitel závodu Ján Svorada.

"Svoradovci" by šampionát přijali, kdyby federace akceptovala žádost, aby se jelo mistrovství světa před olympiádou. "A tohle se zdá být řešitelné, takže pokud by to tak bylo stanoveno, o mistrovství budeme usilovat," uvedl pro MF DNES bývalý úspěšný cyklista.

Každopádně o tom, kdy a jestli vůbec se na Vysočině šampionát pojede, se teprve rozhodne. Jisté už však je, že Nové Město bude zase příští rok hostit "svěťák". Třetí podnik sezony (po Rusku a Rakousku) bude v termínu 24. - 25. května 2014.