PRVNÍ TRIUMF. Sam Bennett právě vítězí ve třetí etapě Vuelty - poprvé triumfuje...

PRVNÍ TRIUMF. Sam Bennett právě vítězí ve třetí etapě Vuelty - poprvé triumfuje na španělské Grand Tour. | foto: Unipublic / Photogomez Sport

Triumf s číslem 12. Bennett ovládl na Vueltě první hromadný spurt

  • 6
Původně už v nedělní etapě měli hrát na španělské Vueltě prim spurteři. Nakonec nehráli, šlo o souboj největších favoritů závodu. Až pondělní třetí dějství vrcholící v Alicante bylo soubojem nejrychlejších sprinterů planety. A pozici momentální jedničky potvrdil irský cyklista Sam Bennett. V této sezoně se radoval už podvanácté. V červeném dresu lídra zůstává Nicolas Roche.

Už osmatřicet kilometrů před cílem byl na vrcholu druhé vrchařské prémie dne dojet celodenní únik.

V tu chvíli kontakt s pelotonem ztráceli elitní sprinteři Fernando Gaviria s Fabiem Jakobsenem. Zatímco nizozemský šampion se dokázal vrátit zpět, potlučený Kolumbijec nikoliv.

Už už to přitom vypadalo, že se Gaviria na následné rovinaté pasáži díky enormní práci Sergia Henaa a Marka Marcata dotáhne zpátky do balíku, ale nepovedlo se.

Minutovou ztrátu už nedohnal.

Chyběl tak v prvním hromadném dojezdu tohoto ročníku Vuelty.

Do něj celý balík přivedli cyklisté Quick-Stepu - Philippe Gilbert se Zdeňkem Štybarem. Kilometr před cílem se na čelo dostaly Sunweb s Borou.

Právě německá stáj dostala irského šampiona Sama Bennetta do ideální pozice.

Přišla meta 200 metrů před cílem, Bennett se zvedl ze sedla a nikdo mu nestačil. Ukázal, že v letošní sezoně je v hromadných dojezdech mužem číslo jedna.

„Je to velká úleva. Včera jsem byl úplně mrtvý, cítil jsem se strašně. Musím moc poděkovat týmu, který se o mě dneska staral. Jeli jsme pořád tempo, které mi vyhovovalo,“ děkoval Bennett v cíli.

Připsal si už dvanáctý triumf v sezoně a první na Vueltě, na které debutuje.

Na druhém místě projel cílem Edward Theuns z Treku, třetí skončil Luka Mezgec z Mitcheltonu.

V čele Vuelty se po třetí etapě nic nezměnilo. Dál průběžně vede Nicolas Roche o dvě sekundy před Nairem Quintanou. Třetí je s osmi vteřinami ztráty Rigoberto Uran.

Nicolas Roche v červeném trikotu lídra Vuelty.

V úterý na cyklisty čeká velmi podobná etapa s jedním stoupáním třetí kategorie. Zopakuje Bennett pondělní triumf?

Jak se vše odehrálo

Poprvé v historii. Vuelta je už tradičně závodem, který objevuje nepoznané. Poprvé tak etapa zavítal do městečka Iba - rodiště Rubena Plazy. Vítěz etap z let 2005 a 2015 tentokrát na startu chyběl.

První odstoupivší. Ještě nedělní druhou etapu dojelo všech 176 cyklistů, až start té třetí vidělo „jen“ 175 z nich. V závodě kvůli bakteriální infekci nepokračoval Mickaël Delage.

Vyrážíme. Těsně před 13. hodinou vyrazili cyklisté do 188 kilometrů dlouhé etapy vrcholící v Alicante. Po cestě je čekaly dvě vrchařské prémie třetí kategorie. Očekával se ale první hromadný dojezd.

Angel Madrazo v puntíkatém dresu v úniku třetí etapy.

Rychlý únik. Prakticky ihned po startu se od pelotonu oddělila trojice Óscar Cabedo, Héctor Sáez a Ángel Madrazo - lídr vrchařské soutěže. Únik dne byl vytvořen.

Problémy Quintany i Kruijswijka. Defekt v průběhu dne postihl jak kolumbijského vítěze nedělní etapy Naira Quintanu, tak i nizozemského favorita Stevena Kruijswijka. Oba se bez větších potíží vrátili zpět.

Šest minut, víc ne. V průběhu etapy si vedoucí trojka vypracovala až šestiminutový náskok. Víc jí Lotto-Soudal, Sunweb a Quick-Step, kteří se otáčeli na čele pelotonu, nedovolili.

Madrazo sbírá body. Jak první vrchařskou prémií třetí kategorie, tak i tou druhou projel na prvním místě Angel Madrazo. Sebral tak tři a tři body a celkově jich měl na kontě ve vrchařské soutěži už 14.

Pohromadě. Právě v tu chvíli, 38 kilometrů před cílem byl i on dojet zrychlujícím balíkem cyklistů, ze kterého při stoupání vypadli sprinteři Fabio Jakobsen s Fernandem Gaviriou. Jakobsen se vrátil zpět, Gaviria po marné snaze ne.

Sekunda pro Rogliče. Na bodovací prémii si pro tři bonusové sekundy dojel Sergio Higuita, pro dvě pak Martijn Tusveld a pro jednu Primož Roglič.

Potvrzení dominance. Kdekoliv letos Sam Bennett přijel a etapa končila hromadným dojezdem, s velkou pravděpodobností ji vyhrál. I tentokrát na Vueltě byl bezkonkurenční.

Vuelta - 3. etapa

Ciudad del Juguete - Alicante, 186 km

1. Bennett (Ir./Bora-hansgrohe) 4:25:02, 2. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 3. Mezgec (Slovin./Mitchelton-Scott), 4. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros), 5. Bauhaus (Něm./Bahrajn-Merida), 6. Richeze (Arg./Deceuninck-Quick Step), 7. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick Step), 8. Barthe (Fr./Euskadi-Murias), 9. Sajnok (Pol./CCC), 10. Venturini (Fr./AG2R La Mondiale), ...20. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roche (Ir./Sunweb) 9:51:14, 2. Quintana (Kol./Movistar) -2, 3. Urán (Kol./EF Education First) -8, 4. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) -22, 5. López (Kol./Astana) -33, 6. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -35, 7. Higuita (Kol./EF Education First) -37, 8. Kelderman (Niz./Sunweb) -38, 9. Formolo (It./Bora-hansgrohe), 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) oba -46, ...19. Štybar -1:32.