Alois Kaňkovský (vlevo) a Milan Kadlec se představí i v očekávaném závodě dvojic.

Alois Kaňkovský (vlevo) a Milan Kadlec se představí i v očekávaném závodě dvojic. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Velodromem v Prostějově se proženou světová esa dráhové cyklistiky

  • 1
Špičkové obsazení slibuje Grand Prix Prostějova v dráhové cyklistice, která je současně Memoriálem Otmara Malečka. Tradiční podnik byl letos zařazený do 2. kategorie UCI – a tomu odpovídá účast elitních dráhařů. Na Hanou dorazí kompletní česká reprezentace doplněná o přední závodníky z dalších šesti zemí.

"Bude to nejlépe obsazený závod v České republice v letošním roce," tvrdí ředitel Grand Prix Josef Kratina, který je současně trenérem dráhové reprezentace. "Zatím jsou přihlášeni cyklisté ze sedmi zemí a čekáme na potvrzení dalších jezdců. Na startu nebude pochopitelně chybět ani domácí špička."

Na dráze se tak objeví například Alois Kaňkovský, Milan Kadlec, Jan Dostál ani úřadující mistr Evropy Denis Špička. Prostějovské barvy budou hájit Tomáš Salaj a Jakub Filip.

Vrcholem Velké ceny bude očekávaný závod dvojic. V ideálním případě si to rozdá osmnáct párů.

Mezi favority patří Poláci Ratajczyk a Bujko, kteří získali medaili na mistrovství světa. Do konečného pořadí se pokusí promluvit Graf s Müllerem z Rakouska, česká dvojice Hačecký - Dostál nebo další domácí páry Kaňkovský – Kadlec, Martin Bláha – Jiří Hochmann a také kombinovaná dvojice Petr Lazar se Slovákem Jozefem Žabkou.

"Obsazení je opravdu špičkové. Závod bude přehlídkou taktiky, síly a rychlosti," tvrdí Kratina.

Loňské vítězství nebudou v Prostějově obhajovat Italové Buttazzoni a Ciccone, kteří ve stejném termínu startují na svém domácím mistrovství. "Nepřijede ani původně nahlášená dvojice z Řecka, která se odhlásila," doplnil výčet ztrát ředitel Grand Prix.

Utajená jsou zatím dvě jména kvalitních cyklistů, kteří si velodrom vybrali jako místo pro loučení se svou kariérou. "Zatím pouze prozradím, že v minulosti tento závod vyhráli," uvedl Kratina.

Součástí programu bude také zajímavý retro závod, v němž se představí cyklistické legendy. Svoji účast přislíbili Anton Tkáč nebo Jiří Daler. "V konkurenci Vačkáře, Soukupa, Kučírka, Martínka, Buchty a Trčky pojedou scratch na tři kola," prozradil Kratina.

Hosty Velké ceny budou také jezdec Pro Tour stáje HTC-Columbia František Raboň a rekordman v hodinovce Ondřej Sosenka. Výtěžek ze vstupného a tomboly věnují pořadatelé onkologickému oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

Kvalifikační závody začnou dnes od 14 hodin, finálové jízdy odstartují o půl šesté večer. A hned zítra bude v Prostějově mistrovství České republiky v keirinu a bodovacím závodě dvojic na 160 kol, kde tituly obhajují Tomáš Bábek z Brna a ve dvojicích Milan Kadlec z Dukly Praha s Jozefem Žabkou.