Třináctou etapu Vuelty ovládli Italové

Santander - Italští cyklisté slavili velký úspěch ve třinácté etapě Vuelty, protože zabrali pět míst na špici. S rukama nad hlavou proťal cílovou pásku v Santanderu Giovanni Lombardi. Ve spurtu šestičlenné skupinky uprchlíků se za ním seřadili krajané Davide Bramati, Paolo Bossoni, Marco Velo a Pietro Caucchioli. Páteční etapa, dlouhá 190 kilometrů, sice zpočátku byla rovinatá, ale v polovině přišlo stoupání na nejvyšší bod Alto de Portsilla (1220 m).

Tempo závodu udávala šestnáctka cyklistů, která se pelotonu vzdálila na více než devět minut. Po dlouhém sjezdu z dalšího menšího kopce se ale vedoucí skupina roztrhla.

Do přístavního města na severu Španělska Santanderu tak vjíždělo šest závodníků, kteří tempo vydrželi: Caucchioli, Lombardi, Bossoni, Velo a na ně se dotáhli Bramati a Španěl Oscar Laguna. Mezi nimi se rozhodovalo o vítězi: nejvíce sil měl podle očekávání třiatřicetiletý Lombardi ze stáje Acqua e Sapone, který většinou rozjíždí finiše pro Maria Cipoliniho.

I když peloton dorazil do cíle o osm minut a 21 sekund později, v průběžném pořadí se toho příliš nezměnilo. Zlatý trikot bude nadále nosit Španěl Oscar Sevilla, další domácí cyklista Aitor Gonzalez stále ztrácí jedinou sekundu. Další jezdce už od nich dělí bezmála dvě minuty.

Poslední český cyklista Ján Svorada, který po odstoupení Jana Hrušky a Milana Kadlece zůstal v pelotonu, s hlavním balíkem do cíle nedorazil. Objevil se v Santanderu až v poslední skupince, která nabrala ztrátu přes čtvrt hodiny.

Svorada přiznal, že stoupání mu dnes dělala velké potíže, a pokud se bude trápit i v dalších, zřejmě odstoupí. "Byla to opravdu velmi těžká etapa a mně se v ní jelo ne moc dobře. Kdyby to takhle mělo pokračovat na dalších kopcích, asi bych brzy odjížděl domů," přemýšlel v cíli. "Ale dokončil jsem v limitu, takže pokračuji, a to je teď podstatné," dodal.

Výsledky - 13. etapa (189,8 km):
1. Lombardi 4:11:21, 2. Bramati, 3. Bossoni, 4. Velo, 5. Caucchioli (všichni It.), 6. Laguna všichni stejný čas, 7. Pereiro (oba Šp.) -18, 8. Fofonov (Kaz.), 9. Guerra, 10. Guidi (oba It.) všichni -22, ...141. Svorada (ČR) -15:49.
Průběžné pořadí:
1. Sevilla 45:51:22, 2. Gonzalez -1, 3. Heras -1:42, 4. Mayo,
5. Beloki oba -2:04, 6. Zubeldia -2:47, 7. Casas (všichni Šp.) -
3:05, 8. Trentin (It.) -3:34, 9. Millar (Brit.) -3:36, 10.
Jaksche (Něm.) -3:51, ...130. Svorada -1:43:26.