Milan Spěšný

Milan Spěšný | foto: Jan Němec, www.mtbs.cz

Tři Everesty. I tak ladil biker Spěšný formu před bojem o olympiádu

  • 0
V neděli si s rodinou prošel pražskou zoo a kolo nechal odpočívat. Od pondělí se opět vrhl do tréninku a najíždí poslední kilometry před startem letošní sezony. Jaká pro bikera Milana Spěšného bude?

"Věřím, že lepší než ta zpackaná loňská. Příprava mi zatím vychází na 100 procent, neměl jsem žádné zdravotní problémy. Chci se opět vrátit do první světové třicítky," hlásí za pár dnů čtyřiatřicetiletý český reprezentant v cross country.

První test má Milan Spěšný jako další čeští bikeři za sebou. Na Kypru absolvoval etapový závod Sunshine cup. V něm skončil celkově dvanáctý, o příčku si pak pohoršil v dalším jednorázovém závodě.

"Což zatím není nic moc," glosuje výsledky. "Ale pořád šlo o finální přípravu, jel jsem z plného tréninku a vlastně až na Kypru jsem sednul na horské kolo. Předtím jsem trénoval na silničce."

Letošní zimní příprava Milana Spěšného byla pestrá. Jestliže loni říkal, že sedm týdnů na soustředěních bylo hodně, letos byl pryč z domova ještě déle. "Ale v kratších úsecích," usmívá se táta šestileté Lucky a tříletého Samuela.

V lednu najížděl základní objem na Mallorce a před Kyprem absolvoval ještě čtrnáctidenní trénink na Gran Canarii, zaměřený na silovou vytrvalost. "Na Kanárech jsme nastoupali přes dvacet tisíc metrů, zdolali jsme tedy tři Mount Everesty," podotýká biker.

Posledních pár dnů už brázdí silnice a terény kolem Plzně. "Musím si ještě zvykat na nový rám, pořádně se sžít s kolem. Příští víkend začínáme sezonu v rakouském Zöbingu na Kamptal Klassik Trophy kategorie C1. Bude to měření nejen rakouské a české špičky," líčí.

Cíle pro letošní sezonu jsou jasné: Zase se vrátit mezi širší světovou špičku. "Věřím, že na to mám. Hodně jsem trénoval s wattoměrem, takže trénink byl přesnější, nedal se ošidit. A hlavně jsem byl zdravý. Žádné virózy, žádné problémy s kolenem. Jsem optimista."

Najet co nejvíc bodů pro olympiádu v Londýně Spěšný plánuje letos objet závody Světového poháru a některá klání českého mistráku. Mezi těmi figuruje domácí závod na plzeňské Homolce.

Lahůdkou pak bude Světový pohár na Vysočině. A když se nominuje na světový šampionát ve Švýcarsku, chce uspět i tam. To vše i s ohledem na olympiádu v Londýně v příštím roce. "Je důležité, abychom najížděli body do žebříčku UCI," vysvětluje.

Česká republika má momentálně pro Londýn vyjetá tři místa. "Hodně bodů loni udělal Jarda Kulhavý," vyzdvihuje loňského vicemistra světa a naší jasnou jedničku. "Jenže je třeba bodovat dál. Žebříček států se bude uzavírat ke konci letošního roku a když nebudou body, může Česká republika místo nebo i místa pro Londýn ztratit."

Spěšný věří v návrat na výsluní a v to, že letos přispěje do "státního bodového fondu" co největší měrou. První měření s absolutní špičkou absolvuje na konci dubna. Premiérový závod Světového poháru hostí JAR.