Caleb Ewan vítězí ve třetí etapě Tour de France.

Caleb Ewan vítězí ve třetí etapě Tour de France. | foto: Reuters

Drama až v závěru. Hromadný dojezd vyhrál Ewan, Alaphilippe drží vedení

  • 91
V neděli se trápili při dvou výšlapech první kategorie a dojeli s velkou ztrátou, tentokrát už byli sprinteři znovu v centru dění. Hromadný dojezd třetí etapy Tour de France vyhrál Australan Caleb Ewan, který na posledních metrech předvedl skvělé zrychlení. Francouz Julian Alaphilippe dál vede celkové pořadí.

Pro většinu to byl zatím nejklidnější den letošní Tour.

Zatímco v sobotu závodníkům přidělávaly problémy déšť a mnohačetné pády, v neděli pak dvě těžká stoupání, tentokrát si jezdci mohli alespoň trochu oddychnout.

ONLINE

Třetí etapu jsme sledovali podrobně

V úniku totiž šlapal osamocený Jerome Cousin z Total Direct Energie, který pro peloton nepředstavoval nebezpečí, a proto se balík nikam nehnal.

Největší rozruch tak vyvolalo odstoupení Anthonyho Péreze, který se během etapy virtuálně oblékl do puntíkatého dresu. Jezdce Cofidisu podle všeho během sjezdu postihl defekt a při pádu si zlomil klíční kost.

„Závěrečná rovina, která vede k Sisteronské citadele, by neměla narušit plány sprinterských týmů,“ vyhlížel před startem Christian Prudhomme, ředitel závodu. „Vše by mělo směřovat k hromadnému dojezdu.“

Jeho slova se potvrdila.

Hlavní skupina náskok jediného uprchlíka pomalu stahovala. Když do cíle zbývalo 16 kilometrů, Cousinova naděje vyhasla definitivně.

3. etapa Tour de France

Jumbo-Visma kontroluje situaci na čele balíku během třetí etapy Tour de France.

Tou dobou se už na čelo draly sprinterské týmy. Na prvních místech figurovaly Cofidis, QuickStep, Vital Concept nebo Lotto. Vláček NTT táhl i Roman Kreuziger.

Týmy byly roztažené po celé šířce vozovky a přetlačovaly se o nejvýhodnější pozice. Ale zatím vyčkávaly.

První útoky přišly až na posledním kilometru. Chvilku se na čele pohyboval Peter Sagan, potom ho vystřídal Sam Bennett, který si vypracoval malý náskok na své konkurenty.

Jenže ani jeden z nich na vítězství nedosáhl.

Po pravé straně totiž začal zrychlovat Caleb Ewan, prosmýkl se podél bariéry kolem Sagana a v samém závěru pak i kolem Bennetta.

Caleb Ewan slaví triumf ve třetí etapě Tour de France.

Australan si tak připsal na Tour čtvrté etapové prvenství, loni byl se třemi triumfy nejlepším sprinterem.

Na druhém místě finišoval Bennett, třetí byl Giacomo Nizzolo.

Žlutý dres bez problémů udržel Julian Alaphilippe. Ten strávil celý den v hlavním balíku bezpečně obklopen týmovými kolegy z QuickStepu.

Jak se vše odehrálo

Pryč z Nice. Po dvou etapách, které začínaly a končily v Nice, peloton opustil Azurové pobřeží a zamířil severně do města Sisteron. Během třetího dne cyklisté urazili 198 kilometrů, na kterých je čekaly tři vrchařské prémie třetí kategorie a jedna čtvrté. Závěr etapy pak vedl převážně z kopce a po rovině.

Únik. Jen co organizátoři odmávali ostrý start, z balíku se odpojila čtveřice jezdců. Mezi nimi byli Jérome Cousin z Total Direct Energie, Anthony Pérez z Cofidisu, a dvojice z AG2R Benoit Cosnefroy s Oliverem Naesenem, který měl poté, co si skupinka vypracovala náskok, splněno a vystoupil si.

Peloton během třetí etapy Tour de France.

Déjà vu. Ve druhé etapě spolu Pérez a Cosnefroy soupeřili na vrchařský prémiích a stejný boj sváděli i nyní. Zatímco v neděli byl úspěšnější Cosnefroy, který se tak oblékl do puntíkatého dresu, tentokrát se více dařilo Pérezovi. Jezdec Cofidisu opanoval první dvě prémie a dostal se na čelo žebříčku.

Už jen jeden. Jakmile si uprchlíci rozdělili body z druhé vrchařské prémie, Pérez a Cosnefroy svěsili nohy a nechali se dojet pelotonem. V úniku tak pokračoval už jen Cousin.

Klid. Na čele balíku se pohybovala převážně stáj Deceuninck-QuickStep, za ní poté Jumbo-Visma. Peloton se nikam nehnal, a tak si Cousin na čele udržoval až 4minutový náskok.

Boj v balíku. Zatímco Cousin v poklidu projel prémií Col des Léques, v balíku se o bod do vrchařského žebříčku bojovalo. Tedy bojovalo… Z hlavní skupiny znovu vystřelili Pérez a Cosnefroy. První jmenovaný však kvůli technickým problémům znenadání zastavil a pro bod si dojel Cosnefroy.

Smutná zpráva. Když se jezdci spustili z vrchařské prémie, Péreze potkalo další neštěstí. Jezdce Cofidisu postihl během sjezdu druhý defekt, načež podle všeho narazil do týmového vozu a zlomil si klíční kost.

Anthony Pérez z Cofidisu musel kvůli zlomenině klíční kosti odstoupit ze třetí etapy Tour de France.

Defekty sprinterů. Nebyl to ale jen Pérez, kdo měl technické problémy. Během sjezdu museli měnit přední kolo i sprinteři Sam Bennett a Giacomo Nizzolo. Oba se ale záhy do balíku dotáhli zpět.

Sprint. Cousin pokračoval v úniku a osamoceně projel i sprinterskou prémií. Za ním se o druhé místo strhl velký boj. Útočili Nizzolo, Bennett, Niccoló Bonifazio… Tím nejrychlejším byl ale nakonec Peter Sagan.

Dostižen. V úniku strávil 182 kilometrů. Jeho naděje vyhasly 16 kilometrů před cílem. Cousin byl dostižen a o vítězství si to rozdali sprinteři. Ve spurtu se po skvostném manévru radoval Caleb Ewan.

Cyklistický závod Tour de France

3. etapa: Nice - Sisteron (198 km)

1. Ewan (Austr,/Lotto-Soudal) 5:17:42 hod., 2. Bennett (Ir./Deceuninck-Quick Step), 3. Nizzolo (It./NTT), 4. Hofstetter (Fr./Israel Start-Up Nation), 5. P. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 6. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 7. Bol (Niz./Sunweb), 8. Trentin (It./CCC), 9. Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept), 10. Bonifazio (It./Total-Direct Energie) všichni stejný čas, ...151. Kreuziger (ČR/NTT), 159. Hirt (ČR/CCC) oba -2:50.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) 13:59:17, 2. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -4, 3. Hirschi (Švýc./Sunweb) -7, 4. Pogačar (Slovin./SAE-Team Emirates), 5. Formolo (It./SAE-Team Emirates), 6. Bernal (Kol./Ineos), 7. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma), 8. Higuita (Kol./EF), 9. Martin (Fr./Cofidis), 10. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) všichni -17, ...104. Kreuziger -20:50, 106. Hirt -20:56.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa