Tomáš Kopecký v závodě juniorů na ME v cyklokrosu. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nizozemec v českých barvách. Jak si cyklokrosař Kopecký dojel pro stříbro

  • 4
Nejprve odpovídal nizozemským reportérům, až poté přišel mezi ty české. „Závodit, ale budu vždy za Česko,“ ujistil cyklokrosař Tomáš Kopecký, stříbrný medailista z evropského šampionátu v Táboře.

Teprve dva roky obléká český reprezentační dres. Do juniorské reprezentace si ho vyhlédl trenér Petr Dlask. A půlroční přemlouvání nadějného cyklokrosaře se vyplatilo - v neděli na mistrovství Evropy v Táboře dojel Tomáš Kopecký na druhém místě. V cílovém spurtu nestačil pouze na Švýcara Lorise Rouillera. 

„Byl to moc hezký závod. Fanoušci vytvořili skvělou atmosféru,“ vyprávěl Kopecký. „Ve třetím kolem jsem upadl, ale naštěstí jsem se dotáhl zpět do čela,“ doplnil.

Bezmála dvoumetrový cyklokrosař jako jeden z mála překonával umělé překážky v sedle. Jenže ani technická vyspělost Kopeckému na zlato nestačila.

PŘES PŘEKÁŽKY. Tomáš Kopecký skáče překážky během evropského šampionátu juniorů v Táboře. Za ním Loris Rouiller.

Přesto, že se ve dvojici na čele téměř po celý závod pozorně střídal, v závěrečných metrech na švýcarského soupeře nestačil. 

„Věděl jsem, že Švýcar je silný ve spurtu. Chtěl jsem to rozhodnout právě na překážkách, ale vždycky se na mě dotáhl,“ popisoval. 

Ziskem stříbrné medaile se Kopecký zařadil například i po bok Romana Kreuzigera, jenž v táborském areálu Komora dojel v roce 2003 na ME také druhý.

„Doufám, že formu potvrdím i ve Světovém poháru. Musím ale nadále tvrdě trénovat,“ přidal Kopecký.

Kopecký se narodil ve Velké Británii. S rodinou ale žije v nizozemském Leidenu, kam se jeho otec Petr, bývalý cyklista, přestěhoval v roce 1992. „Mamka je Nizozemka. Do Česka se vracím hlavně za cyklokrosem a na prázdniny,“ vypráví Kopecký lámanou češtinou. „Mám trochu potíže s češtinou, ale to se doučím,“ usmívá se.

„V cyklokrosu se můžete rozhodnout jen jednou, jakou zemi budete reprezentovat. Bydlíme v Holandsku a to se nezmění. Také rozhodlo, že s trenérem Dlaskem byla výborná domluva a spolupráce funguje. Věříme mu. Na každém kroku cítíme, jaké v Čechách panuje velké nadšení a elán,“ popsal Petr Kopecký proč jeho syn závodí v českých barvách. 

Kromě dumání jakou zemi reprezentovat stála před Tomášem Kopeckým snad ještě důležitější volba. „Táta mi dal na výběr. Buď budu jezdit cyklokros, nebo hrát na piáno. Tak jsem si vybral kolo,“ vzpomíná.

Na táborském šampionátu potvrdil, že se rozhodl správně.