Oleg Tiňkov

Oleg Tiňkov | foto: AP

Tiňkov chystá kvůli Kreuzigerovi právní bitvu. UCI prý škodí cyklistice

  • 81
O kauze biologického pasu českého cyklisty Romana Kreuzigera toho nejspíš ještě hodně uslyšíme. Postará se o to Oleg Tiňkov, majitel stáje Tinkoff-Saxo. Ruský boháč se připravuje na právní bitvu s mezinárodní cyklistickou unií UCI.

Své plány čeřit profipeloton oznámil Tiňkov z Toskánska v rámci exkluzivního rozhovoru pro server Cyclingnews.com.

Hlavní cíl právního útoku má mířit na peníze. UCI, která zastavila českému závodníkovi Tiňkovovy stáje činnost kvůli údajným nesrovnalostem v jeho biologickém pasu, se má stát ekonomicky odpovědnou za svá rozhodnutí.

Kreuzigerův spor

"Budu je žádat o náhradu. Vedou sport, ve kterém se točí velké peníze, a tak musí přijmout odpovědnost za své činy,“ vyhrožuje Tiňkov. „Kvůli jejich rozhodnutím jsem už přišel o dost peněz.“

Přímo o případu Kreuziger pak Tiňkov mluví následovně: "Biologické pasy jsou jeden velký zmatek. Nevím, jestli je Roman Kreuziger čistý, nebo ne. Ale o to tu nejde. Pokud dopoval, má dostat dlouhý trest. Ale pokud ne nebo pokud nebyl usvědčen, měl by dál závodit,“ čertí se ruský majitel.

A pokračuje: „Teď je Kreuziger dočasně suspendovaný. Co to znamená? Zaplatil jsem mu milion eur za tenhle rok, ale on nemohl závodit naplno, protože je pod tlakem, UCI mu stále posílá nějaké dopisy a on na to musí neustále myslet. Říkají mi, že ho musím platit, ale přesto ho musím zároveň suspendovat ještě předtím, než je prokázáno, že by dopoval.“

Možná dokonce Tiňkov zajde ještě dál: pokud se činovníci nepřizpůsobí novým trendům, je připraven změnit mapu proficyklistiky. Tedy osamostatnit se na UCI. Anebo ji aspoň připravit o část vlivu.

Co je to biologický pas

Biologický pas, který zavedla Světová antidopingová agentura v roce 2002, obsahuje pravidelně aktualizovaný záznam o krevních testech sportovce. Dlouhodobé monitorování podezřelých změn v normální fyziologii sportovce může indikovat užití nedovolených prostředků.

Už nyní je prý Oleg Tiňkov ve spojení s dalšími majiteli stájí a vyjednává, jak nejlépe hájit své zájmy. „Myslím, že právě Mezinárodní cyklistická unie je hlavní překážkou v rozvoji cyklistiky,“ konstatuje.

Kreuziger se nyní zjevně ocitá v pozici největšího klacku, jímž chce Tiňkov bít činovníky.

„Rozumí obchodu? Jsou to prostě amatéři. Jenže oni musí pochopit, že tu jde o velké peníze. Týmy jako my, Sky, BMC a další mají obrovské rozpočty. Co se děje kolem Kreuzigera, je velký problém a já se odmítám s tímto vývojem případu smířit," vysílá majitel Tinkoff-Saxo do světa svou další hrozbu.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa