ŠAMPION. Belgický cyklokrosař Niels Albert vyhrál závod Světového poháru v Plzni.

ŠAMPION. Belgický cyklokrosař Niels Albert vyhrál závod Světového poháru v Plzni. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Tajemstvím úspěchu je nová přítelkyně, radil cyklokrosový suverén soupeřům

Letos prožil první léto bez zdravotních patálií. Snad poprvé po čtyřech smolných letech. Možná i proto je belgická cyklokrosařská hvězda Niels Albert už od začátku sezony k neporažení. Jenže pozor: Ještě nejsem na vrcholu formy, varuje 23letý suverén.

Jednou si zlomil klíční kost, podruhé utrpěl otřes mozku. Loni zase hned zkraje cyklokrosové sezony letěl přes řidítka a natrhl si slezinu. Pár dní dokonce ležel na jednotce intenzivní péče.

Jenže už dva týdny nato lehce pobíhal, posiloval v bazénu a ještě před Štědrým dnem byl zpět v závodě. Zlatým vyvrcholením jeho comebacku byl titul na mistrovství světa mezi elitou.

A letos pokračuje ve stejném tempu. O víkendu v Plzni vyhrál druhý letošní závod světového poháru, vítězství mu letos uniklo zatím jen jednou.

"Jestli to takhle zůstane, bude nuda se na ty závody koukat," poznamenal smutně vicemistr světa Zdeněk Štybar. "Když Niels dostane šanci udělat si náskok deseti sekund, tak je konec. Už ho nikdo nedojede."

To je přesně jeho styl. Tak vyhrál o víkendu v Plzni, tak dominoval v únoru na šampionátu v Hoogerheide.

"Moje tajemství? Možná nová přítelkyně," smál se. "Ale forma pořád roste, ještě není špičková," varoval bývalý jezdec BMX.

Jestliže dnes vyhrává závody s půlminutovým náskokem, jak to bude asi vypadat za tři měsíce při mistrovství světa v Táboře? "Nevím, jestli takovou formu udržím, sezona je ještě dlouhá. Ale přidám si trošku v tréninku a uvidím."


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa