Kate Courtneyová vítězí v závodu Světového poháru v cross country horských kol...

Kate Courtneyová vítězí v závodu Světového poháru v cross country horských kol v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Novoměstský souboj elitních bikerek vyhrála mistryně světa Courtneyová

  • 1
Světová šampionka v cross country horských kol Američanka Kate Courtneyová ovládla závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Z českých bikerek byla nejlepší Jitka Čábelická, která obsadila 22. místo, hned za ní dojela Karla Štěpánová.

Courtneyová zopakovala týden starý triumf z úvodního závodu seriálu v německém Albstadtu, kde vybojovala své první vítězství ve Světovém poháru. Na Vysočině třiadvacetiletá Američanka vyhrála s náskokem 36 sekund před Australankou Rebeccou Ellen McConnellovou. Třetí skončila Kanaďanka Haley Smithová se ztrátou 42 sekund.

Závodní pole 78 žen ochudila neúčast jedné z hlavních favoritek Anniky Langvadové z Dánska. Loňská vítězka z Nového Města na sociálních sítích ráno uvedla, že nebude startovat. „Uvidíme se na dalších závodech SP,“ vzkázala fanouškům.

Už po zaváděcím nultém kole a při vjezdu do prvního ze šesti okruhů se v čele vytvořila pětice, v níž nechyběly největší favoritky, švýcarská cyklistická univerzálka Jolanda Neffová a Courtneyová.

Oběma pořádně zatápěla Nizozemka Anne Tauberová. Dosud byla v SP nejlépe třetí, dnes potvrdila rostoucí formu a získávala náskok zejména v táhlých lesních stoupáních. V polovině závodu vedla o téměř 20 vteřin, v posledním kole ale výrazně ztratila a propadla se až na desáté místo.

Courtneyová ztrácela po dvou kolech přes půl minuty, pak se ale pustila do stíhací jízdy, z pátého místa se postupně prodrala na druhé a v posledním kole se přehnala i přes Tauberovou.

„Těžko jsem se rozjížděla, ale od třetího okruhu se mi jelo výtečně a začala jsem stahovat náskok Tauberové. Nakonec z toho bylo krásné vítězství v úžasné atmosféře,“ popisovala vítězka.

Neffovou potkala ve čtvrtém okruhu krize, v šestém defekt a nakonec dojela osmá. Druhá McConnellová i třetí Smithová se prosadily na stupně vítězů v SP poprvé.

Devatenácté místo z Albstadtu a své kariérní maximum se nepovedlo překonat Čábelické (za svobodna Škarnitzlové). Po prvním kole byla třináctá, ale pak se propadala. „V technických pasážích jsem přes kořeny skákala jako koza, musím víc zapracovat na technice jízdy,“ kývla česká reprezentantka.

Naopak Štěpánová si techniku pochvalovala: „V každém kole jsem někoho sjela, trápily mě ale problémy s dýcháním. Občas jsem si připadala jako ryba na suchu.“

Závod SP v cross country horských kol v Novém Městě

Ženy: 1. Courtneyová (USA) 1:27:31, 2. McConnellová (Austr.) -36, 3. Smithová (Kan.) -42, 4. Freiová (Švýc.) -45, 5. Degnová (Dán.) -1:33, 6. Indergandová (Švýc.) -1:34, ...22. Čábelická -4:58, 23. Štěpánová -5:04, 63. Ježková -10:25, 70. Veselá (všechny ČR) -11:13.

Průběžné pořadí (po 2 závodech): 1. Courtneyová 700, 2. Neffová (Švýc.) 490, 3. Woodruffová (USA) 385, ...19. Čábelická 182, 32. Štěpánová 106.

,

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa