Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Reuters

Stříbrný Kreuziger bojuje o pozici lídra týmu. Ve Španělsku získal body

  • 27
Roman Kreuziger nastoupil dva kilometry před cílem. Věřil, že těžký jednorázový závod San Sebastian Classic může vyhrát. Šlapal naplno, jenže ho dostihl Španěl Barredo. A v cílové rovince ho i přespurtoval.

"Vítězství má sice jinou chuť než druhé místo, ale můžu být spokojen," řekl po náročných 237 kilometrech Roman Kreuziger pro svůj web.

O pět let starší Barredo moc dobře věděl, jak se chovat ve spurtu dvojice v úniku. Zhruba 400 metrů před páskou jel na výhodnější druhé pozici a 200 metrů před cílem se zvedl ze sedla a zafinišoval. Vyčerpaný Kreuziger v zeleném dresu Liquigasu na to neměl odpověď. Jen sklopil hlavu a dojel ve stínu jásajícího Španěla.

"Neměl jsem síly na spurt. Barredo nastoupil a měl okamžitě k dobru pět metrů a já se smířil s druhým místem," poznamenal 23letý Čech.

Přesto je to pro něj obrovský úspěch. Závod s cílem v San Sebastianu patří do nejvyšší kategorie ProTour, účastní se ho nejlepší cyklisté.

"Většina z lidí, kteří skončili vpředu, startovala na Tour," dodal Kreuziger.

Tvrdý závod, jenž vedl přes několik kopců, nedokončilo 53 závodníků! Mezi nimi byl i druhý muž letošní Tour Andy Schleck, osmý Vande Velde, král vrchařů Pellizotti, trojnásobný mistr světa Freire, nebo český jezdec Raboň. Byla to řehole. Zvlášť když posledních 120 kilometrů se jelo v dešti.

"Strašně to klouzalo, rozhodovalo se i ve sjezdech, kde se dost padalo. Barredo asi třikrát spadl, takže byl skutečně silný," uvedl Kreuziger, pro něhož to bylo první umístění na stupních vítězů v některém ze slavných jednorázových klání.

Poklonu tak zaslouží i on. Týden po Tour de France ukazuje, že byl dobře připraven, jen ho zbrzdily střevní problémy.

Teď českého jezdce čeká lehčí "závodní" týden. "Jedu čtyři kritéria. V pondělí, úterý a ve středu ve Francii, v pátek v Rakousku," sdělil.

Pak má čtyři dny oddych, než začne přípravu na třítýdenní Vueltu, jež startuje 29. srpna časovkou v nizozemském Assenu. Kreuziger tam bude mít zřejmě za úkol pomoci týmovému kolegovi Bassovi k celkovému vítězství.

Podle posledního týdne to vypadá, že Liquigas je až moc nabitý ambiciózními lídry. Trochu to připomíná Astanu v menším.

Shrňme si to: Nibali byl sedmý na Tour, Kreuziger devátý a zazářil v sobotu, Basso touží ovládnout Vueltu a Pellizotti pro deník Gazzetta dello Sport prohlásil: "Chci být lídr týmu na příštím Giru. Myslím, že můžu vyhrát a chci mít všechny k dispozici." Jedním dechem dodal: "Na Tour bych pak tuhle službu vrátil Bassovi."

Český fanoušek by tam místo Bassa určitě raději viděl jméno českého závodníka. Třeba tomu tak nakonec bude. Kreuziger zabodoval v sobotu a další vývoj v italské stáji naznačí už Vuelta.