Stotisícový výlet stál za to, Andrle má smlouvu

Lanškroun - Rychle zařídit hlídání pro svého malého synka, koupit letenku a večer se hlásit v Madridu. Den, kdy René Andrle podepisoval smlouvu se španělskou stájí ONCE na novou sezonu, se mu změnil ve zběsilý kalup. Navíc hodně drahý. „Jsou to blázni,“ smál se Andrle.

Ve španělské metropoli totiž strávil pouze pár hodin, ale z peněženky mu ubylo sto tisíc korun. „Naštěstí mi to ale tým proplatí,“ oddechl si lanškrounský cyklista.

Původně počítal s tím, že mu smlouva přijde faxem. Vedení stáje se ale rozhodlo jinak. „Přileť do Madridu podepsat kontrakt osobně,“ uslyšel ve středu ráno v telefonu.

Večer se už měl hlásit ve španělské metropoli stejně jako jeho týmový kolega Jan Hruška. „Manželku mám v nemocnici, tak to bylo dost složité,“ poznamenal Andrle.

Přání týmového šéfa Manola Saize však splnil a včera se vrátil s novou roční smlouvou. „Je stejná jako ta minulá,“ uvedl závodník oblékající už tři roky dres španělské profesionální stáje ONCE.

Jinak tomu nebude ani v příští sezoně. Tým však už ponese název Liberty Seguros podle pojišťovací společnosti, jež se stala jeho novým sponzorem.

„Jinak by ale vše mělo zůstat při starém. Naše sestava by měla zůstat téměř stejná jako letos,“ podotkl Andrle.

Ještě před několika týdny ale prožíval velkou nejistotu. Jednomu z nejlepších světových týmů hrozil po odchodu dosavadních sponzorů ONCE a Eroski zánik. „To samé potkalo i stáj iBanesto. Najednou by tady byl přetlak závodníků,“ upozornil Andrle. „V září jsem byl pěkně nervózní,“ přiznal devětadvacetiletý cyklista.

Začal zvažovat, co dál. Mohl se vrátit do Čech. Zájem o něj projevily týmy PSK Remerx a eD´SystemZVVZ, za které v minulosti už jezdil. „Zejména nabídka z Hradce byla zajímavá,“ podotkl Andrle.

„Kdybych nic jiného neměl, asi bych to podepsal. Já jsem ale věřil, že zůstanu ve Španělsku. Ještě se mi nechtělo vracet se.“ To se také stalo. Kromě jeho dosavadního týmu, který našel nový finanční zdroj, semu ozvaly ještě další dvě stáje. Nakonec zůstal věrný své současné stáji.

„Nemusím nic měnit a šéf týmu Saiz mě také dobře zná. Letos mi dal velkou důvěru, když mě nominoval na Tour de France,“ vysvětlil Andrle své rozhodnutí.

„Jinde bych byl domestikem a ještě by po mně požadovali získávání bodů. Tady je mým úkolem pomáhat. Zůstat ve stejném týmu pro mě bylo nejlepší variantou.“


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa