NEJRYCHLEJŠÍ. Štafeta bikerů skončila na ME v Moskvě pátá, zásluhou Ondřeje Cinka ale předvedla nejrychlejší čas na jednom úseku.

NEJRYCHLEJŠÍ. Štafeta bikerů skončila na ME v Moskvě pátá, zásluhou Ondřeje Cinka ale předvedla nejrychlejší čas na jednom úseku. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Štafeta bikerů bez Kulhavého dojela na ME v Moskvě pátá

  • 2
Předloni brali medaili, na loňském mistrovství Evropy dojela štafeta českých bikerů čtvrtá a letos v Moskvě znovu o místo klesli. Kvarteto ve složení Jan Škarnitzl, Tereza Huříková, Martin Fusek a Ondřej Cink dojelo páté, od medaile je dělila půlminuta.

Nejlepší čtveřici si na šampionát přivezla výprava Itálie, která titul vybojovala naposledy v roce 2005 v belgickém Kluisbergenu. Zlato zajistil až finišman Luca Braidot, který do posledního úseku přebíral štafetu až jako třetí s mankem 1:40 minuty.

Do cíle ale dojel 4 sekundy před posledním závodníkem švýcarské reprezentace, třetí místo s odstupem 12 sekund vybojovali Nizozemci.

Závod Čechů rozjížděl mistr republiky Škarnitzl, do terénu ale najížděl dvě místa od konce a pak tvrdě dojížděl svoji ztrátu. Rozhodující bylo asi to, že jsem pod výjezdem zůstal ve skupince poslední a už nebyly síly na to dostat se dopředu," popisoval Škarnitz na serveru mtbs.cz.

Huříkové předával štafetu s odstupem 14 sekund od čela závodu. Na třetím úseku jel debutant v reprezentačním dresu Fusek a finišmanovi Cinkovi předával na sedmém místě už bez naděje na medailový úspěch.

"Jel jsem šrot, ale věděl jsem, že na medaili to nebude. Ale aspoň je to velké povzbuzení, vidím, že jsem na závod dobře připravený," řekl Cink, jehož čeká start v kategorii do 23 let v sobotu odpoledne.

"Zajeli svůj standard, každý jel, co mohl. Vynikající byl Ondra Cink, který zajel ze všech nejrychleji. Nikdo z nich neudělal žádnou chybu, myslím že to není špatný výsledek, pátí v takové konkurenci je slušné," zhodnotil výkon reprezentační trenér Viktor Zapletal.

VÝSLEDKY

Mistrovství Evropy v cross country horských kol v Moskvě - štafeta: 1. Itálie (Casagrande, Bertolini, Lechnerová, Braidot) 1:01:14 hod., 2. Švýcarsko (Gujan, Zumstein, Leumannová, Stirnemann) -4, 3. Nizozemsko (Van der Heijden, Slik, Terpstraová, Moorlag) -12, 4. Polsko -17, 5. ČR (Škarnitzl, Huříková, Fusek, Cink) -41, 6. Německo -57.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa