Sjezd na horském kole - ilustrační foto

Sjezd na horském kole - ilustrační foto | foto: Reuters

Skoky a zatáčky. Bikeři se rozjedou lesem z Kramolína

  • 0
Tep se zrychluje, nervozita stoupá a do těla proudí adrenalin. Na startu FRbikes Fun Downhill je další závodník. Čeká ho 1 600 metrů dlouhý sešup na kole z Kramolína k Lipnu. To vše v atraktivním prostředí hned pod lanovkou. V sobotu to bude již pátý ročník tohoto populárního závodu bikerů a pořadatelé očekávají na 150 jezdců všech kategorií.

"Trať máme připravenou. Na závodníky čeká dráha, která není z těch nejobtížnějších, na druhé straně je hodně zábavná a atraktivní. Je tam velké množství skoků a čtyřicet klopených zatáček," vyzdvihl největší přednosti jeden z organizátorů závodu Pavel Schwarz.

Protože je dlouhodobě hodně sucho, mají účastníci očekávat vysušenou trať, která může více klouzat. "Každý povrch má však něco do sebe a k tomuto sportu to patří," pokračoval Schwarz.

Když s kolegy připravoval trať, ještě udělal několik drobných změn a upravil pár zajetých stop. Před samotným závodem proto dostanou jezdci prostor, aby si tréninkově celý úsek s kolem osahali. Ostrý závod se pak jede pouze na jedno kolo. Akce bude atraktivní také pro diváky. Nejlepší pohled se nabízí přímo z lanovky, která vede nad tratí.

V Lipně nad Vltavou se bude hodně sportovat i na jiných místech a v dalších dnech. Koná se tam totiž Lipno sport fest, jež potrvá až do 25. srpna. Dnes budou například na vodě závodit posádky dračích lodí při Dragon Boat Tour 2013, start je v 10 hodin na pláži u Aquaworldu. Už zítra program festivalu pokračuje mistrovstvím Česka v olympijském triatlonu pro všechny kategorie.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa