Dán Jonas Vingegaard vyhrál cyklistický závod Tirreno-Adriatico.

Dán Jonas Vingegaard vyhrál cyklistický závod Tirreno-Adriatico. | foto: Profimedia.cz

Vingegaard vyhrál Tirreno-Adriatico, závěrečný spurt ovládl Milan

  • 10
Dvojnásobný vítěz Tour de France Dán Jonas Vingegaard vyhrál cyklistický závod Tirreno-Adriatico. Poslední sedmou etapu ovládl v hromadném finiši Ital Jonathan Milan. Spurtér týmu Lidl-Trek si zopakoval úspěch ze čtvrté etapy a zajistil si vítězství v bodovací soutěži, kterou dosud vedl Španěl Juan Ayuso.

Vítěz úvodní časovky Ayuso skončil druhý i v celkovém pořadí za Vingegaardem, který v předchozích dvou dnech dominoval kopcovitým etapám. V 59. ročníku italského závodu WorldTour triumfoval s náskokem 1:24 minuty a převzal tradiční cenu - zlatý trojzubec.

Sedmadvacetiletý Dán si připsal už sedmé vítězství v sezoně po úspěšném vystoupení na svém prvním letošním závodu O Gran Camiňo ve Španělsku, kde vyhrál tři etapy i celkové pořadí. Tirreno-Adriatico opanoval jako druhý Dán po Rolfu Sörensenovi, který zvítězil v roce 1987.

Vingegaard přerušil vítěznou sérii slovinských cyklistů v závodu. V letech 2021 a 2022 vyhrál Tadej Pogačar a loni Primož Roglič. Oba letos v pelotonu chyběli. Vingegaard navíc získal i zelený trikot pro nejlepšího vrchaře.

Stáj Visma-Lease a Bike završila úspěšný víkend, během kterého zásluhou Američana Mattea Jorgensona ovládla také Paříž-Nice. Oba prestižní etapové závody v jedné sezoně se dosud členům stejného týmu vyhrát nepovedlo.

Cyklistický závod Tirreno-Adriatico

WorldTour

7. etapa (154 km): 1. Milan (It./Lidl-Trek) 3:15:51, 2. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility), 3. Cimolai (It./Movistar), 4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 5. Aniolkowski (Pol./Alpecin-Deceuninck), 6. Capiot (Belg./Arkéa-B&B Hotels) všichni stejný čas, ...Černý (ČR/Soudal-Quick-Step) nedokončil.

Konečné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) 26:22:23, 2. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:24, 3. Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) -1:52, 4. Del Toro (Mex./UAE Team Emirates) -2:20, 5. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -2:24, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -2:25.

,